Er zijn maar weinig steden die de afgelopen jaren zo’n grote transformatie hebben ondergaan als Bilbao. Het imago als vieze industriestad heeft plaatsgemaakt voor dat van een welvarende metropool. Bilbao is een opkomende stad waar Baskische cultuur en moderne kunst elkaar op een indrukwekkende wijze ontmoeten.

This is an image
Julen Landa, Flickr

Dag 1

Ochtend: Stadswandeling
De beste manier om de eerste ochtend in Bilbao door te brengen is namelijk te voet. Begin de stadswandeling bij het monumentale Ayuntamiento de Bilbao – oftewel het stadhuis van Bilbao. Hier heeft 15 jaar lang – tot aan zijn dood in 2014 – Iñaki Azkuna geregeerd als burgemeester. Na al zijn goede daden voor Bilbao is hij in 2013 uitgeroepen tot ’s werelds beste burgemeester.

Vervolg de weg naar de voetgangersbrug Zubizuri, ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava. De futuristische voetgangersbrug bestaat grotendeels uit metalen stangen en een glazen vloer, maar dankt zijn naam aan de witte kleur. Zubizuri betekent namelijk witte brug in het Baskisch.

Als je verder loopt, nader je het culturele hart van Bilbao: Azkuna Zentroa. In dit cultureel centrum, opgericht ter nagedachtenis aan burgemeester Iñaki Azkuna, vind je naast tal van winkeltjes en restaurants ook regelmatig tentoonstellingen en concerten. Er is zelfs ruimte gemaakt voor een bioscoop en rooftop zwembad, met wederom een glazen vloer. Voetballiefhebbers lopen hierna verder naar het onlangs vernieuwde en indrukwekkende voetbalstadion Estadio San Mameś: niet alleen de thuishaven voor de Athletic Club, maar ook de plek waar tijdens UEFA Europa League een aardig potje gevoetbald wordt.

Op een kleine tien minuten lopen van het stadion bevindt zich Parque de Doña Casilda de Iturriza: een park midden in het hart van de stad. Hier bekijk je optredens en shows of loop je het Museum voor Schone Kunsten binnen. Vervolg tot slot de weg naar Salbeko Zubia. Deze opvallende rode brug steekt hoog boven rivier de Nervión uit en is een echte eye-catcher.

Middag: Ondervind het Guggenheim-effect
Na al het wandelen en cultuur snuiven is het tijd om lekker te lunchen. Daar heeft het Guggenheim iets op bedacht. Binnen is namelijk een luxe bistro en zelfs een Michelinsterrenrestaurant. Genoeg variatie om weer op krachten te kunnen komen voor de volgende portie kunst en cultuur: Museo Guggenheim!

This is an image
Paolo Margari, Flickr

De opkomst van Bilbao is grotendeels te danken aan het verschijnen van het Guggenheimmuseum en er wordt dan ook terecht gesproken van het Guggenheim-effect. Het Guggenheimmuseum, dat met haar indrukwekkende metalen platen het licht vanuit verschillende invalshoeken vangt, schittert je letterlijk tegemoet. Buiten bewonderingswaardige architectuur, vind je exposities van grote namen als Picasso en Salvador Dalí.

Avond: Oh jeetje Mina
Voor een typisch Baskische ervaring sluit je de dag af bij Mina. Dit restaurant is geleden aan de promenade en biedt een mooi uitzicht over de San Antonbrug. De keuken is gebaseerd op seizoensgebonden streekproducten en staat garant voor gastronomisch genot. Voor de wijnliefhebbers heeft Mina een uitgebreide wijnkaart en een passend wijnarrangement bij het proeverijmenu. Om ervoor te zorgen dat alle gasten de beste kwaliteit, zorg en service krijgen heeft dit restaurant slechts plek voor 25 personen. Reserveren is dus een must.

Dag 2

Ochtend: De markt op
Mercado de la Ribera, de grootste overdekte markthal ter wereld – en tevens inspiratiebron voor onze eigen Rotterdamse Markthal – vind je nergens anders dan in Bilbao. Dit prachtige gebouw is begin 20ste eeuw gebouwd door architect Pedro Izpizua en bevat veel indrukwekkende Art Deco-elementen. Eenmaal binnen is het eerste dat opvalt de immense ruimte en de natuurlijke lichtinval dat van boven naar binnen straalt. Verdeeld over drie verdiepingen en ongeveer 10.000 vierkante meter zijn hier allerlei verschillende kooplieden te vinden die hun verse vis, zeevruchten, groenten, fruit en allerlei andere lekkere streekproducten trots presenteren.

Naast de verschillende marktkraampjes zijn er in Mercado de la Ribera ook een aantal tentjes waar er heerlijk gegeten kan worden. Perfect voor een lekker ontbijt om de dag goed te beginnen.

Middag: Een ambachtelijk stadshart
Laat de camera weer opgeladen zijn, want deze middag is het tijd voor grootste tegenstellingen. Zo modern als het voetbalstadion, Zubizuri en het Guggenheim aanvoelen, zo authentiek zijn de straatjes van Casco Viejo. Opgericht in 1400 begon deze authentieke visserswijk met slechts drie smalle straatjes en een stadsmuur. Later werd deze stadsmuur deels opengebroken en zijn er maar liefst vier straten aan toegevoegd; de Zeven Straten worden ze ook wel genoemd. Tegenwoordig kun je hier dwalen tussen de pittoreske gebouwen die nu opgevuld worden met restaurants, barretjes of unieke boetiekwinkeltjes.

This is an image
hansbrinker, Flickr

Daarnaast staat Casco Viejo vol met monumentale panden en kunstwerken. Leuk om te bezoeken, is Rascacielos Calle Bailén. Deze ‘wolkenkrabber’ is het eerste Bilbaonese gebouw dat een hoogte bereikte van meer dan veertig meter.

Avond: Eten als een Bilbainos
Ga de laatste avond eten bij Guretoki. Dit restaurant is gelegen in het oude stadscentrum van Bilbao: Plaza Nueva. Omringd door een prachtige neoklassieke architectonische bouwstijl waan je jezelf in een andere tijd. Guretoki staat bekend om eigentijdse creativiteit, overheerlijke pintxos en uitstekende service. Het is een leuke spot om lekker tussen de lokale bevolking te genieten van een hapje en een drankje.

Dit is een gastbijdrage van Laura Alma van Bijzonder Bilbao.