Gaudí’s Casa Vicens opent voor publiek

De Sagrada Família, Parc Güell en Casa Milà krijgen concurrentie van hun oudere broer Casa Vicens: het allereerste ontwerp van architect Gaudí, dat binnenkort opent als museum.

Door Anne De Vries
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Lucas Vallecillos, VW Pics, Redux, HH

Het zijn misschien wel de belangrijkste attracties van Barcelona: de architecturale parels van de Antonio Gaudí die door de hele stad te vinden zijn. Elk jaar reizen er miljoenen mensen af naar Spanje om oog in oog te staan met zijn bijzondere ontwerpen. Eén daarvan is het 19e-eeuwse Casa Vicens: het allereerste huis dat de Catalaan ontwierp als afgestudeerd architect. Het kleurrijke kasteel is tientallen jaren in handen geweest van een privé-eigenaar die er in vertoefde. Twee jaar geleden kocht de Spaanse bank MoraBanc Casa Vicens voor 41 miljoen euro, om het een nieuw leven in te blazen als museum en een heleboel Gaudífans te verblijden die eindelijk de binnenkant kunnen bekijken. 

Casa Vicens van de buitenaknt.
Foto door Lucas Vallecillos, VW Pics, Redux, HH

Uit de kleurrijke keramieken tegels in geometrische patronen en natuurinvloeden zoals vogelmotieven en kersenprints, kun je opmaken dat Gaudí zijn inspiratie haalde uit Moorse architectuur en de pure natuur. Volgens Marta Antuñano, cultureel manager van het museum, is het sprookjeskasteel in district Gràcia essentieel om Gaudí’s unieke architecturale taal en de ontwikkeling van Art Nouveau in Barcelona te begrijpen. Om drukte te bedwingen laat Casa Vicens, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, elke dag maximaal 395 bezoekers toe. Het is nog niet precies bekend wanneer het museum opengaat, maar hoogstwaarschijnlijk voor de zomer van 2017. 

Gouden details op het plafond van de rookruimte.
Foto door DEA PICTURE LIBRARY/Contributor/Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Spanje
Blog: Barcelona voor gevorderden
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.