Searious Business kondigt tijdens de finish van de Volvo Ocean Race de bouw van ‘s werelds eerste 3D-geprinte én zeewaardige jacht van plastic afval aan. De social enterprise die bedrijven inspireert slimmer om te gaan met plastic, showt het publiek het prototype van twee meter op donderdag 28 juni op het podium van het Zuiderstrandtheater. Het uiteindelijke jacht moet 20 meter lang worden. Doel is om de boot in 2019 mee te laten doen met die Volvo Ocean Race. Tijdens de presentatie roept Searious Business samen met een team van experts uit de maakindustrie en scheepvaart, bedrijven op om mee ‘in zee’ te gaan met de bouw.

Plastic soep voorkomen door slimmer om te gaan met plastic. Dat is de insteek achter het verhaal van Searious Business. Willemijn Peeters, directeur en Ocean Ambassador vertelt: Bedrijven kunnen gebruikt plastic voor hun producten en verpakkingen hergebruiken, als ze maar omdenken, wij helpen ze daarbij. BeteoR en jachtontwerper Wijk Yacht Creation zijn zulke omdenkers. BeteoR kwam met de suggestie en samen met Wijk Yacht Creation kon de uitdaging visueel vorm krijgen. Inmiddels zijn diverse materiaalexperts, ondernemers uit de (3D-) maakindustrie en meerdere plasticverwerkers aangesloten.” De bouw van het 20 meter lange jacht gaat circa drie miljoen euro kosten. Daarvoor zoekt het team nog financiers. Met de ambitie om mee te doen aan de Volvo Ocean Race 2019 hoopt het team ondernemers te enthousiasmeren de uitdaging aan te gaan.

Een eerste impressie
Een eerste impressie
Searious Business

Alles kan

Hoewel veel bedrijven de noodzaak en kansen inzien, zijn nog maar weinig bedrijven echt bereid om stappen te nemen richting een circulaire economie. “Veel ondernemers zien vooral technische hobbels op de weg,” aldus Willemijn. Om nog meer bedrijven te inspireren tot een overgang naar circulair gebruik van plastics, pakte Searious Business de uitdaging voor een zeewaardige plastic jacht aan. “Als een jacht gemaakt kan worden van plastic afval, dan kan alles. Dan heeft niemand meer technische grond om te zeggen dat het niet kan.”

Urgentie
Plastic vervuiling is wereldwijd een groeiend probleem voor de oceaan, het milieu en gezondheid. Elk jaar wordt 311 miljoen ton aan plastic geproduceerd, waarvan slechts negen procent wordt gerecycled. Dit resulteert in meer dan acht miljoen ton plastic dat elk jaar in onze oceaan terechtkomt. Deze plastic soep groeit nog altijd. Uiteindelijk krijgen ook mensen dit plastic binnen, via de voedselketen, het water en de lucht.

Prikkels
Eerder dit jaar werd de ‘EU Strategy on Plastics’ bekendgemaakt, gericht op het beschermen van het milieu en het bevorderen van innovatie, zonder dat economische groei daarbij in de knel komt. Dit vergt technologische innovaties, nieuwe business- en financieringsvormen, maar ook een andere manier van denken en samenwerken; vanuit bestaande partnerschappen maar juist ook sector-overstijgend, tussen onconventionele partijen en gericht op toekomstige generaties. Ook de Nederlandse overheid stimuleert de overgang naar circulaire economie, middels diverse transitieagenda’s in het Nationale Grondstoffenakkoord.