Ruim 3000 kilo plastic van Nederlandse strand gehaald tijdens National Geographic Beach Cleanup

Zeshonderd deelnemers hebben zondag 24 juni ruim 3000 kilo plastic afval van het Nederlandse strand verwijderd tijdens de National Geographic Beach Cleanup.

Door Redactie
foto's van Bas Losekoot
Gepubliceerd 25 jun. 2018 13:40 CEST
Groepsfoto Beach Cleanup
Groepsfoto Beach Cleanup
Foto door Bas Losekoot

In Zandvoort en Scheveningen werd onder begeleiding van Stichting De Noordzee in totaal 25 kilometer strand afgestruind. Van het verzamelde plastic laat National Geographic een kunstwerk maken om #STOPMETPLASTIC blijvend onder de aandacht te houden.

120kg per kilometer

De Beach Cleanup vond plaats als onderdeel van de campagne #STOPMETPLASTIC, waarmee National Geographic de hele maand juni plasticvervuiling onder de aandacht brengt. Zeshonderd vrijwilligers, waaronder veel kinderen, gaven gehoor aan de oproep van #STOPMETPLASTIC-ambassadeurs Hanna Verboom, plastic soup surfer Merijn Tinga en YouTuber Wouter van der Vaart om met ze mee te lopen tijdens de actie.

Het gemiddelde van 120 kilo afval per kilometer strand laat zien hoe groot het probleem van plasticvervuiling ook in Nederland is. Stichting De Noordzee, medeorganisator van de National Geographic Beach Cleanup, bewandelt daarom eens per jaar de volledige Nederlandse kustlijn langs de Noordzee om deze plasticvrij te maken. De volgende Boskalis Beach Cleanup Tour gaat van Cadzand tot Schiermonnikoog en vindt plaats van 1 t/m 15 augustus.

Kunstwerk van verzamelde plastic

Van het plastic dat zondag is verzameld, maakt kunstenaar Peter Smith op verzoek van National Geographic een levensgroot kunstwerk. Dit wordt woensdag 4 juli onthuld bij Museon in Den Haag. Peter Smith maakte eerder ‘De Wereld van Zwerfvuil', het grootste kunstwerk ooit gemaakt van zwerfafval.

Entertainment met een doel

De campagne #STOPMETPLASTIC past in de missie van National Geographic om entertainment met een doel te bieden aan wereldwijd 487 miljoen televisiekijkers, 54 miljoen lezers van het magazine en 416 miljoen volgers op sociale media. Meer dan een kwart van de opbrengst van National Geographic komt ten goede aan de Society, waarmee National Geographic Explorers ondersteunt om onze kennis van de wereld te vergroten en te verspreiden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem
Stop met plastic
Hele Noordzeekust schoon: 2.764 vrijwilligers ruimen 11.163 kilo afval op
Stop met plastic
Belgische Surfclubs en National Geographic voor een plasticvrij strand
Stop met plastic
De (plastic) verpakking van het magazine
Stop met plastic
Planeet Plastic

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.