Duizenden deelnemers aan World Cleanup Day hebben dit weekend samen meer dan 35.000 stuks zwerfvuil opgeruimd in Nederland. Tijdens het opruimen werd al het gevonden afval – van flesjes, blikjes, tasjes tot sigarettenpakjes - met een app op de telefoon vastgelegd.
Iets meer dan 60 procent van al het gevonden afval is van plastic. Daarnaast werd veel papier en metaal gevonden. Op nummer één stonden verder sigarettenpeuken (met sigarettenfilters gemaakt van plastic), gevolgd door blikjes, verpakkingen, flesjes en (plastic) bekers.
Meer dan alleen opruimen
World Cleanup Day was niet zomaar een opruimactie: er werden ook nauwlettend gegevens verzameld. Deelnemers legden met de Litterati-app vast wat voor zwerfvuil zij in hun eigen straat of wijk, in een nabijgelegen park of langs rivieren aantroffen. Die verzamelde gegevens worden gebruikt om het zwerfafvalprobleem verder in kaart te brengen en te zoeken naar oplossingen.
“Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen hebben meegedaan aan World Cleanup Day, samen maken we het verschil”, zei Jeroen Dagevos, hoofd programma’s van de Plastic Soup Foundation. “Door massaal data te verzamelen over waar en welk afval wordt aangetroffen, kunnen we serieus aan de slag met het stoppen van de plasticsoep.”
Rode stipjes op de afvalkaart
De Litterati-app op de mobiele telefoon koppelt automatisch een locatie aan elke gemaakte foto van een afvalitem. Daarnaast is het mogelijk om te ‘taggen’. Zo verschijnt het probleem van zwerfvuil letterlijk op de landkaart en is precies zichtbaar waar zwerfvuil vaak wordt aangetroffen.
Voor reinigingsdiensten van gemeenten is het nu veelal dweilen met de kraan open. Zwerfvuil dat niet of niet tijdig wordt opgeruimd, maakt grote kans te belanden in sloten, grachten of rivieren en te eindigen in zee. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de plasticsoep in zee van land afkomstig is.
De app is al een jaar in de lucht, met bijna 2 miljoen afvalitems die inmiddels wereldwijd zijn vastgelegd. Op World Cleanup Day kwamen er vele tienduizenden rode stippen op de kaart van Nederland bij.
Grootste opruimactie ooit
In Nederland kwamen duizenden mensen op de been. Verschillende groepen, bedrijven en organisaties voerden ruim 300 opruimacties uit verspreid door het land. De coördinatie van de World Cleanup Day in Nederland was in handen van de Plastic Soup Foundation en Nudge.
De wereldwijde opruimactie liep zaterdag van Nieuw-Zeeland tot in Hawaii. Naar schatting namen enkele miljoenen vrijwilligers deel in meer dan 160 landen tegelijk. Daarmee is het de grootste opruimactie ooit geworden.
Plastic surboard
De dag in Nederland ging officieel van start toen Merijn Tinga, ook bekend als de Plastic Soup Surfer, zaterdagochtend de jachthaven van Scheveningen binnen surfte op het eerste 3D geprinte draagvleugel-windsurfboard ter wereld.
Het surfboard is gemaakt van 5.000 gerecyclede PET-flessen. Merijn Tinga reisde hiermee acht dagen lang over de monding van de Seine bij Le Havre naar Scheveningen, om aandacht te vragen voor World Cleanup Day en het probleem van plastic vervuiling.
De Plastic Soup Surfer werd verwelkomd op het strand in Scheveningen. Samen met Berend Potjer, lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland voor GroenLinks, werd een plastic flesje opgeraakt en vastgelegd met de app. Op een groot scherm werd binnen enkele minuten via de Litterati-website het item tevoorschijn getoverd.
Een stapje verder in het vastleggen van het zwerfafvalprobleem.
Kijk voor meer informatie op de website van de Plastic Soup Foundation en van Nudge.
Wil jij ook weten wat je kunt doen om te stoppen met plastic? Ga naar natgeo.nl/stopmetplastic