Zo gebruik je minder plastic in het nieuwe jaar

Jij en je gezin kunnen een steentje bijdragen in de strijd tegen plasticvervuiling. Sterker nog: dat kan leuk zijn!

Door Allyson Shaw
Gepubliceerd 3 jan. 2019 14:23 CET
In dit gezin in Roubaix, Frankrijk, wordt elke week het afval gewogen. Maar het verminderen van ...
In dit gezin in Roubaix, Frankrijk, wordt elke week het afval gewogen. Maar het verminderen van plastic afval kan nog eenvoudiger zijn.
Foto door Randy Olson, Nat Geo Image Collection

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de National Geographic Society.

De goede voornemens voor het nieuwe jaar draaien bij de meeste mensen om zichzelf, zoals meer bewegen, geld besparen en nieuwe dingen leren. Onderneem dit jaar ook eens iets anders, voor jezelf of met het gezin: verminder afval van wegwerpplastic.

Je kunt dit zien als een manier om af te vallen. Wetenschappers schatten dat er elk jaar acht miljard kilo plastic afval in de oceanen terechtkomt. Als gedreven beschermers van de planeet die een concrete manier zoeken om de planeet te redden, laten je kinderen deze manier vast niet aan jouw neus voorbijgaan.

Hieronder volgen drie manieren om in 2019 met het hele gezin minder plastic te gebruiken.

Maak meer pret

Gebruik geen plastic als jullie een feestje geven, of dat nu voor een verjaardag, een feestdag of oud en nieuw is.

Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop door ze de versieringen te laten maken. Vervang ballonnen (die zeedieren voor eten kunnen aanzien) door uitgeknipte versieringen van papier, zoals slingers, serpentines en confetti. Als je glitter wilt gebruiken (dat helaas uit hele kleine stukjes plastic bestaat), kies dan voor een natuurlijke variant die van eucalyptusplanten is gemaakt.

Eet gezonder

Slimmer winkelen is gezonder voor jou en voor de planeet.

Probeer snacks die apart in plastic zijn verpakt te vermijden. Stop hele vruchten en groenten in herbruikbare zakken, kies ingeblikte bonen of ga naar een supermarkt waar je je eigen potten kunt vullen met granen als couscous en zilvervliesrijst.

Help de kinderen een maaltijd te koken zonder wegwerpplastic. Als er vis op het menu staat, kun je in een online handleiding zoals Seafood Watch kijken welke methode wordt gebruikt om een bepaalde vissoort te vangen. Zo kun je meehelpen de schade door achtergebleven vistuig terug te brengen.

Bespaar geld

We willen allemaal minder geld uitgeven. Plastic is een goed begin. Koop geen nieuw speelgoed, maar laat je kinderen speelgoed ruilen met vrienden. Neem ze mee naar de bibliotheek om dvd’s te huren in plaats van in plastic verpakte dvd’s te kopen. Dan zijn er natuurlijk nog de artikelen die je op internet koopt. Deze zijn bijna allemaal in plastic verpakt. Een mooie reden dus om minder te kopen.

Daarnaast kun je oud plastic hergebruiken, waardoor je geen nieuwe producten hoeft te kopen. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriftverpakkingen. Deze kun je gebruiken als hondenpoepzak.

Lees wat jij kunt doen in de strijd tegen plastic op natgeo.nl/stopmetplastic

Lees ook: Thuis minder plastic gebruiken? Zo doe je dat!

Allyson Shaw is redacteur bij National Geographic Kids. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels op NationalGeographic.com en is aangepast door de redactie.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Kleine plasticdeeltjes verspreiden zich door de diepzee
Stop met plastic
Pasgeboren vissen eten steeds vaker plastic. Wat betekent dat?
Stop met plastic
Treffende foto’s tonen hoe plankton leeft in plasticsoep
Stop met plastic
Thuis minder plastic gebruiken? Zo doe je dat!
Milieu
Bali vecht voor stranden met maatregelen tegen plastic afval

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.