Dit verhaal maakt deel uit van onze #STOPMETPLASTIC-serie, waarin we gedurende meerdere jaren aandacht vragen voor de wereldwijde vervuiling door plastic afval. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

In jouw gezin worden misschien plasticrietjes, flessen en zakken maar voor eventjes gebruikt, maar nadat je ze hebt weggegooid, zijn ze niet verdwenen. Dit soort wegwerpvoorwerpen maken veertig procent van het plasticafval uit en elk jaar komt ongeveer 8,8 miljoen ton plastic in de wereldzeeën terecht. Al dat afval bedreigt wilde diersoorten, vervuilt het water en schaadt ook de menselijke volksgezondheid.

De statistieken zijn angstaanjagend, maar jij beschikt over een geheim wapen om het plasticgebruik van jouw gezin terug te dringen: de kinderen.

Veel kinderen zijn erg begaan met de wilde natuur – ze willen zeker niet toezien hoe een zeeschildpad stikt in een plastic rietje– en kinderen begrijpen heel goed dat ze een planeet in crisis erven. Maar kleine veranderingen in het dagelijkse reilen en zeilen van het gezin kunnen veel uitmaken. Met deze tips stel je jouw kinderen in de gelegenheid om echt iets te doen aan de plasticvervuiling.

1. Rot-rietjes

Volgens de laatste schattingen gebruiken mensen in het Westen miljarden plastic rietjes per dag. Help jouw kinderen om wegwerprietjes in de ban te doen en vervang ze door kleurrijke en herbruikbare rietjes. Neem de rietjes mee naar het restaurant of de snackbar.

2. Hup hoorntjes!

Als je een ijsje koopt, kies dan altijd voor een hoorntje of wafeltje in plaats van voor een bekertje met een plastic lepeltje. Ga nog een stapje verder door je kinderen te ondersteunen als ze in gesprek willen gaan met de winkelmanager over het overstappen naar biologisch afbreekbare verpakkingen en bestek – jouw kids zijn misschien wel zó schattig dat de manager hun argumenten niet kan weerstaan.

3. Zotte zakjes

Als de verjaardag eraan komt, moet je iets anders verzinnen voor de goodiebags. Een paar dagen na het feestje zijn al die plastic jojo’s en andere wegwerpspeeltjes veranderd in afval. Praat met je kinderen over de keuze voor kartonnen goodiebags en uitdeelcadeautjes die niet van plastic zijn, zoals zelfgemaakt lekkers of coupons voor de plaatselijke bakkerij.

4. Afwikkelen…

Veel spullen die je in huis haalt, zijn in plastic verpakt. Ook speelgoed in de winkel zit vaak in plastic en snoep is verpakt in plastic wikkels. Als jouw kinderen graag iets willen hebben, overleg dan hoe jullie te veel plastic kunnen vermijden. Sommige dingen kun je tweedehands kopen, andere spullen kunnen worden gedeeld of geleend en weer andere zaken heb je misschien helemaal niet nodig.

5. Luchtige lunch

Een kind tussen de acht en twaalf jaar oud gooit na de middaglunch elk jaar gemiddeld dertig kilo afval weg. In plaats van de boterhammen van de kids in plastic boterhamzakjes te doen, kun je biologisch afbreekbare trommels gebruiken, bijvoorbeeld van stof of bijenwas. Kinderen kunnen hun lunchtrommeltje zelf decoreren met stukjes oude spijkerbroek. En doe er ook een appel of banaan in, in plaats van die snack in plastic verpakking.

6. Strandwacht

Als je een dagje naar het strand gaat, moet je opletten dat al die plastic emmertjes, strandballen en opblaasbare flamingo’s niet wegdrijven of -waaien en zo op de open zee terechtkomen. Geef je kinderen tot taak om deze voorwerpen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat aan het einde van de dag alles weer in de achterbak belandt.

7. Recyclekampioen

Niet al het plastic is recyclebaar, maar veel voorwerpen – zoals drinkflessen en plantenpotten – zijn dat wel. Verdiep je in de afvalwijzer van jouw gemeente, zodat je weet welke soorten plastic worden hergebruikt. Houd die soorten dan gescheiden van het huisvuil. Je kunt de kids ook aanmoedigen om op school en in de klas campagne te voeren voor het hergebruiken van plastic.

8. Fijne fles

Laat je kinderen ieder hun eigen herbruikbare waterfles uitkiezen en geef ze de verantwoordelijkheid om die goed bij zich te houden. Bekijk ook of je andere plastic flessen in het huishouden voortaan buiten de deur kunt houden. Je kunt bijvoorbeeld ieder kind zijn of haar eigen stuk zeep laten uitkiezen, in plaats van dat ze allemaal hetzelfde pompflesje met vloeibare zeep gebruiken.

9. Groot inkopen

Zaken als ontbijtgranen en pasta’s kun je beter in het groot inkopen om minder plastic verpakkingen te gebruiken (helemaal ideaal is het als je ze direct in je eigen blikken of trommels meeneemt). Laad ze vervolgens in je boodschappentas van textiel en neem ze mee naar huis. In overleg met de kids kun je voor elk van deze boodschappen een herbruikbare trommel of een blik uitkiezen, die ze kunnen versieren en vervolgens met de etenswaren kunnen vullen.

10. Anti-afvalhelden

Op een vrije zaterdag kun je de kinderen meenemen naar een schoonmaakactie in de buurt. Je doet niet alleen goed werk in je eigen buurt, maar helpt misschien ook mee met het veranderen van de wetgeving. Groepen die schoonmaakacties organiseren, wegen het afval soms, zodat actievoerders en politici over gegevens beschikken om wetten te veranderen en mensen aan te moedigen minder afval weg te gooien. Zijn er geen acties gepland? Dan zouden jouw kids hun eigen schoonmaakactie kunnen organiseren.