Met City Clean-Ups verspreid over Nederland, een online Plastic Plan en veel aandacht op tv en in de magazines geven we de campagne ‘Stop met Plastic’ een vervolg. De hele maand juni staat in het teken van de strijd tegen wegwerpplastic.

Maak jouw eigen Plastic Plan

Jaarlijks belandt er 9 miljard kilo plastic in de oceaan. Een dode walvis met 80 plastic tassen in haar maag, microplatics in je tafelzout, een plastic zak op 11 km diepte in de Marianentrog… keer op keer worden we geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van plastic vervuiling. Dat terwijl veel producten, zoals rietjes en plastic tasjes, makkelijk te mijden zijn.

Dus komen we in actie. We moedigen iedereen aan minder wegwerpplastic te gebruiken, want iedereen kan een steentje bijdragen om het plastic probleem tegen te gaan. Met welke wegwerpitems stop jij? Maak jouw eigen Plastic Plan via deze link, en laat zien hoe jij dit jaar voor minder plastic afval gaat zorgen. Jij geeft aan met hoeveel plastic items je wilt stoppen, en wij berekenen hoeveel stukken plastic je daarmee jaarlijks uit de oceaan houdt. Wereldwijd wordt bij elkaar opgeteld hoeveel stukken plastic we daarmee gaan minderen. Zo hopen we samen, wereldwijd, 1 miljard stuks plastic uit de oceaan te houden vóór 2020.

Maak hier jouw eigen Plastic Plan >

Doe mee met de City Clean-Ups

Waar het Plastic Plan helpt wegwerpplastic te verminderen en uit het milieu te houden, zijn er Clean-Ups om plastic dat al in het milieu is beland weer te verwijderen. Na het succes van de National Geographic Beach Clean-Ups vorig jaar, organiseren we City Clean-Ups in Den Haag (1 juni), Nijmegen (15 juni) en Zwolle (30 juni). Iedereen die mee wil doen kan zich kosteloos aanmelden.

Lees hier meer over de City Clean-Ups en doe mee >

Onze ambassadeurs

Dit jaar is programmamaker Harm Edens het gezicht van onze campagne, en gaat hij met ons de strijd aan tegen plastic. Hij is duidelijk over zijn motivatie: “Het bewustzijn over wegwerpplastic is de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Toch hoor je nog vaak ‘laat ze in China of Indonesië maar beginnen’ terwijl we ook hier omringd zijn door wegwerpplastic. Als ambassadeur draag ik graag uit wat we in ons eigen leven kunnen doen om te stoppen met plastic.”

Ook onder andere EU-vicepresident Frans Timmermans, Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe, fotograaf Sacha de Boer, FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen en plastic-activist Merijn Tinga ondersteunen de campagne Stop met Plastic. Hun motivatie lees je hier.

Natuurlijk strijdt ook ons kleine broertje, National Geographic Junior, mee tegen wegwerpplastic, gesteund door presentator Buddy Vedder en dierenwetenschapper Sterrin.

Leer meer over het plasticprobleem – en de oplossingen

Via al onze kanalen kom je in de maand juni (en ook daarbuiten) meer te weten over alles rondom plastic. Zo staat het National Geographic Magazine deze maand in het teken van Stop met Plastic, zie je de meest indrukwekkende documentaires rondom het thema op onze zender, en vind je achtergrondinformatie, nieuws, interviews en tips op onze website, Facebook, Instagram en Twitter.

Benieuwd welke documentaires we uitzenden rond het thema plastic? Bekijk het overzicht >

Ontdek alles over plastic probleem op onze Stop met Plastic-pagina >