Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de National Geographic Society.

Premier Justin Trudeau kondigde maandag aan dat er niet alleen een verbod komt op wegwerpplastic, maar dat zijn regering ook andere, niet nader genoemde stappen zal nemen om plasticvervuiling tegen te gaan.

Trudeau noemde niet welke producten verboden zullen worden, maar zei dat de meest waarschijnlijke kandidaten tassen, rietjes, bestek, borden en roerstaafjes van plastic die “door wetenschappelijk bewijs worden onderbouwd en gerechtvaardigd.”

“Jullie hebben allemaal de verhalen gehoord en de foto’s gezien,” zei hij. “Als vader kan ik dit maar moeilijk uitleggen aan mijn kinderen. Hoe leg je uit dat over de hele wereld dode walvissen aanspoelen, met hun maag bomvol plastic tassen?”

“Hoe vertel ik ze dat er zelfs plastic voorkomt op het diepste punt van de Stille Oceaan?”

Canada heeft een kustlijn van 243.041 kilometer (de langste ter wereld) en een kwart van al het zoet water ter wereld. Het land sluit zich aan bij een groeiend aantal naties dat stappen neemt om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. Uit het rapport dat de Verenigde Naties afgelopen jaar hebben gepubliceerd, blijkt dat meer dan zestig landen stappen hebben genomen om wegwerpplastic te verminderen. Zo zijn verboden of belastingen ingesteld.

In maart stemde het Europees Parlement voor een verbod op de top tien plastic wegwerpartikelen die het vaakst worden aangetroffen op Europese stranden. Het verbod moet in 2021 ingaan. De EU-maatregel houdt ook in dat tegen 2025 negentig procent van de plastic flessen moet worden gerecycled. De lidstaten moeten de details van de verboden vóór de deadline van 2021 uitwerken.

Narendra Modi, de premier van India die afgelopen maand met overweldigende meerderheid werd herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar, verklaarde in 2018 dat India al het wegwerpplastic vanaf 2022 gaat verbieden. Dat is een ambitieus plan voor het op één na dichtstbevolkte land ter wereld.

China, het dichtstbevolkte land ter wereld, wil de plasticvervuiling tegengaan en is gestopt met het kopen van plasticafval van de rest van de wereld. Doordat de deur voor andere landen werd gesloten, is de wereldwijde recyclingmarkt op zijn kop gezet.

Trudeau deed zijn uitspraak in het Gault Nature Reserve net buiten Montreal. Hij merkte op dat Canada minder dan tien procent van al het wegwerpplastic recyclet. Als er niets verandert, wordt er tegen 2030 voor elf miljard dollar aan wegwerpplastic weggegooid.

Hij zei dat de federale overheid in samenwerking met provincies en territoria normen en doelen zal introduceren voor fabrikanten van plastic en detailhandelaren, zodat deze meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun plasticafval. Trudeau zei ook dat hij de Canadese minister van Milieu steunt bij het uitwerken van een landelijke strategie om plasticafval helemaal uit te bannen.

“Dat is een grote stap, maar we weten dat dit voor 2021 kan lukken,” aldus Trudeau.

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. National Geographic zet zich in voor vermindering van wegwerpplastic. Jij ook? Maak jouw eigen Plastic Plan op stopmetplastic.nl.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com