Het Plastic Plan van: Dorian van Rijsselberghe

Olympisch kamipoen Dorian van Rijsselberghe surfte op zee letterlijk tegen het plastic probleem aan. Tijdens zijn festival op Texel gaat het anders.

Door Redactie
Gepubliceerd 14 jun. 2019 11:33 CEST

Dorian van Rijsselberghe, bekend als tweevoudig olympisch kampioen windsurfen, had het plastic probleem al snel in de smiezen. “Nouja, ik ben er letterlijk tegenaan gevaren. En figuurlijk. Het meest opvallend waren die grote stukken plastic waar je echt tegenaan vaart. Maar met golfsurfen, waarbij je echt in het water gaat, kwam ik ook allerlei kleine stukken plastic tegen.”

Aandacht voor het plastic probleem

Dorian kon het niet laten meer te gaan doen tegen het plastic probleem. “Ik zou graag willen dat ik elke dag zelf een schepnetje bij me had om alles eruit te vissen, maar dat is toch niet helemaal realistisch.” Hij voert campagne voor verschillende stichtingen en is ambassadeur van de Plastic Soup Foundation. Zo probeert hij er zo veel mogelijk mensen bewust van te maken dat plastic niet in de oceaan thuishoort. Ook steunt hij National Geographic bij de actie ‘Stop met Plastic’.

Het Plastic Plan van: Dorian van Rijsselberghe
Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe vertelt waarom het volgens hem belangrijk is dat we stoppen met plastic.

Een stap naar het gebruik van minder plastic kon dus ook niet ontbreken op het Waves Festival, dat Dorian dit jaar mede-organiseert op Texel. “We proberen daar een zo duurzaam mogelijk festival neer te zetten, met zo weinig mogelijk plastic. We zorgen dat we geen plastic borden hebben, geen plastic bekers. En we proberen zo veel mogelijk herbruikbare producten te gebruiken of producten die niet van plastic zijn.”

Goed gevoel

Zijn mensen daar wel klaar voor dan? “Als je daar niet voor openstaat, dan weet ik eigenlijk niet waarom je naar zo’n festival zou gaan.” Op het festival wordt ook extra bewustzijn gecreëerd rondom het plastic probleem. “We gaan een paar lezingen geven en organiseren beach clean-ups.”

In eerste instantie hoopt Dorian daarmee een schoner strand achter te laten. “Dat hoeft toch niet zo heel lastig te zijn. Maar ook willen we mensen bewuster maken. Als je nou de volgende keer naar het strand gaat, neem dan een plastic tasje mee, en misschien een handschoen als je geen vieze handen wilt krijgen. Als je voor die strandwandeling gaat, raap eens een stuk plastic op. Ik denk dat het een goed gevoel geeft als je met zijn allen een beetje op moeder aarde past. En dat het heel erg fijn is als mensen dat ook kunnen delen.”

Festivaltips

Ga jij deze zomer ook naar een festival? Dan hoeft het volgens Dorian toch niet zo moeilijk te zijn om op je plastic gebruik te letten. “Als je iemand bent die veel water nuttigt, neem gewoon je eigen kop of beker mee die je niet op de grond gooit. Er zijn echt wel alternatieven voor een plastic bekertje. Zorg dat alles wat je meeneemt herbruikbaar is, gebruik geen plastic zakken. Het zijn de hele makkelijke dingen die je gewoon in je dagelijkse leven ook kan doen.”

Dorian let zelf al jaren op zijn plastic gebruik. “Bij alles wat ik zelf consumeer let ik erop. Je kan bijvoorbeeld zorgen dat je een banaan koopt zonder plastic eromheen, en dat je veel lokale groentes eet die niet van ver hoeven te komen. Zo kan je allemaal een stap in de goede richting zetten.”

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. National Geographic zet zich in voor vermindering van wegwerpplastic. Jij ook? Maak jouw eigen Plastic Plan op stopmetplastic.nl.

STOP MET PLASTIC

Maak jouw eigen Plastic Plan

7x tips om plastic te besparen op het strand

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Het Plastic Plan van: Harm Edens
Stop met plastic
Hoe dit bedrijf met een plastic plan de textielindustrie verandert
Stop met plastic
Hoe deze leerkracht met zijn plastic plan wereldwijd scholen inspireerde
Stop met plastic
Je eet jaarlijks 11.000 stukjes microplastic en 9 andere verbluffende cijfers over de plasticsoep
Stop met plastic
Plastic afval in de cosmetica-industrie: kan dat anders?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.