Niet elke plek ter wereld is bereikbaar voor een auto met een Google Street View camera erbovenop. Daarom nam Panupong Luangsa-ard een 360°-camera van 18 kilogram op zijn rug, en reisde hij 500.000 kilometer door het land van de glimlach.

Met een camera die wel een halve meter boven hem uitkwam bewandelde hij een afstand van 500 kilometer, de rijstvelden en aardbeienplantages hebben hem zo vier paar schoenen gekost. Op regenachtige dagen moest hij pauzeren, anders zijn de beelden niet scherp. Dagen konden ook niet langer dan acht uur duren, want daarna is de batterij leeg.

This is an image
Google

This is an image
Google

Hij bezocht het historisch park Sukhothai, de tempels van Ayutthaya en het Thaise platteland met bootjes, surfplanken, motoren en elk denkbaar vervoersmiddel dat kleiner is dan een auto. Tot hij na twee jaar heel Thailand doorkruist had, en ons daarmee 150 nieuwe plekken schenkt die open zijn voor een virtueel bezoek.

We kunnen nu via Google Street View een tour nemen in Ancient Siam, ’s werelds grootste openluchtmuseum en het Erawan museum, dat bekendstaat om een groot driekoppig olifantenbeeld. Ook nam hij zijn camera mee naar Elephant World, waar gewonde en gepensioneerde olifanten worden opgevangen.

Google gaat de komende jaren op zoek naar meer avonturiers om afgelegen gebieden overal ter wereld vast te leggen. ‘Zo hopen we meer appreciatie voor de schoonheid en geschiedenis van het land aan te wakkeren,’ aldus Google.

This is an image
Google

This is an image
Google