Een Italiaanse mummie en een Keltische taal: ontdek Zuid-Tirol

De indrukwekkende besneeuwde pieken van de Dolomieten, meer dan 300 zonnige dagen per jaar en een eigen taal: Zuid-Tirol is een van de veelzijdigste regio's van Italië. Maak te voet kennis met deze charmante Italiaanse regio!

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Alto Adige Marketing, Helmuth Rier

Vanwege de unieke schoonheid van de Dolomieten riep UNESCO de bergketen in 2009 uit tot werelderfgoed. De belangrijkste toppen van het gebergte – populair onder wandelaars, skiërs en bergbeklimmers – zijn meer dan 3 kilometer hoog. De Dolomieten liggen verspreid over drie regio's, maar in Zuid-Tirol bevindt zich het 'Dolomiti Superski', 's werelds grootste samenwerkingsverband op skigebied. Dit walhalla voor wintersporters beschikt over 1220 kilometers aan piste, 460 skiliften en de 'Sella Ronda', een 26 kilometer lang skiparcours rond het prachtige Sellamassief.

Gletsjermummie in Bozen

Tussen het skiën, klimmen en zonnen door, is Zuid-Tirol rijk aan culturele bezienswaardigheden. In de hoofdstad Bolzano (Duits: Bozen) hangt een relaxte mediterraanse sfeer. Stap hier op een van de oudste kabelbanen ter wereld voor een ritje naar indrukwekkende bergweiden met grandioos uitzicht op de Dolomieten. 

In het Archeologisch Museum van Bolzano is 'Ötzi de IJsman' te zien, een 5300 jaar oude gletsjermummie die in 1991 werd ontdekt in Val Senales/Schnalstal. 'Ötzi' werd in bijzonder goede staat gevonden, volledig gekleed en met persoonlijke bezittingen – toentertijd een ontdekking als nooit tevoren. Hij leefde nog eeuwen voordat Stonehenge of de Piramide van Cheops werden gebouwd.

Bozen.
Foto door Alto Adige Marketing, Frieder Blickle

Een les Ladinisch 

Zuid-Tirol kent drie officiële talen: Duits is de moedertaal van 68% van de bevolking, 28% spreekt Italiaans, en 4% van de Zuid-Tirolers spreekt als eerste taal Ladinisch. Het Ladinisch is een Retro-Romaanse taal die afstamt van een Keltische verbastering van het Latijn. De taal bestaat al zo'n 1500 jaar in de Alpenregio, maar wordt tegenwoordig nog slechts gesproken door 30.000 mensen. In sommige delen van Zuid-Tirol is de taal nog echter sterk in leven: in Val Gardena/Gröden en Val Badia spreken de inwoners Ladinisch. Tip: Bezoek het Museum Ladin!

Foto door Alto Adige Marketing, Alex Filz

Zelf op reis naar Zuid-Tirol? Laat je inspireren!

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village
Italië
De beste actieve trips in Val Venosta
Italië
Zuid-Tirol: Afscheid van de bergen
Italië
La dolce vita in Zuid-Tirol
Reizen
Haute Route: over het dak van Europa

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.