Istanbul

De Turkse hoofdstad ziet zichzelf graag als 'de coolste stad van Europa', een plek waar de islamitische en westerse wereld samenkomen. In de smeltkroes van moskeeën, cocktailbars, soeks en Armani-filialen zullen weinig mensen die omschrijving kunnen tegenspreken. Zowel in Europa als in Azië is Istanbul een stad met een uniek karakter en bovendien het culturele en intellectuele hart van Turkije.

Hamam

Elke cultuur heeft zo zijn eigen manier van ontspannen – in Turkije gaat men naar de hamam. Deze badhuizen bieden een variatie aan baden en sauna's, met tot slot een onvergetelijke massage. De Turken weten hoe ze het aan moeten pakken: een grondige scrub om het lichaam van dode huidcellen te ontdoen, een schuimmassage voor een babyzacht huidje en een wat heftigere massage waarbij elk gewricht even gekraakt wordt.

Bezoekers badderen in de warme poelen van Pamukkale
Bezoekers badderen in de warme poelen van Pamukkale.
Pascal Meunier, Cosmos, HH

Pamukkale

Dit bijzondere natuurfenomeen – in het Turks 'kasteel van katoen' genoemd – ontstaat doordat kalkhoudend water via terrassen van een helling afdruipt. De witte kalklaag die aan de terrassen vastplakt, doet misschien denken aan een geheimzinnige ijsformatie. Het water dat op de terrassen blijft liggen, heeft echter een temperatuur van zo'n 35 graden. Bezoekers kunnen wandelen langs het bizarre verschijnsel en badderen in de warme poelen.

Efeze

Aan de westkust van Turkije ligt deze parel van archeologische schatten. De theaters, tempels en bibliotheek van Efeze vormen een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. In de oud-Griekse tijd was deze handelsstad beroemd vanwege de tempel van Artemis, die werd erkend als een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Hoewel er van deze tempel slechts enkele resten bewaard zijn gebleven, zijn er op de locatie nog voldoende indrukwekkende archeologische vondsten te bewonderen.

Decor voor een sprookjede rotsformaties van Cappadoci
Decor voor een sprookje: de rotsformaties van Cappadocië.
Menno Boermans

Cappadocië

Bizarre rotsformaties en mysterieuze grotwoningen: deze Turkse streek is het ideale decor voor een magisch sprookje. De beste manier om het unieke landschap van Cappadocië te verkennen, is vanuit een luchtballon. Maar ook te paard, te voet of op de fiets openbaart de wonderlijke omgeving zich in al haar pracht. Bezoek zonder meer de in zacht vulkanisch steen uitgehakte grotwoningen en Byzantijnse kunst in de Göreme-vallei.