Jersey: Bourgondisch Brits

De Britse Kanaaleilanden zijn niet de bekendste vakantiebestemming, maar hebben meer te bieden dan je misschien zou denken. Het grootste eiland, Jersey, is bijvoorbeeld een paradijs voor foodies.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Danny Evans

Gelegen voor de kust van Frankrijk, brengt Jersey in haar eetcultuur het beste van beide werelden samen. Het volk combineert een bourgondische levenshouding met de ongeëvenaarde Britse gastvrijheid. De eilanders weten hoe ze moeten genieten van eten en drinken, en doen dit dan ook zo vaak mogelijk. Resultaat: een enorme variatie aan restaurants gevuld met voedselliefhebbende locals.

Na het zomerseizoen, maar nog voor de drukte van de kerstdagen, helpt het Tennerfest de restaurants aan klanten. Meer dan honderd restaurants van over het hele eiland bieden vanaf 1 oktober gedurende zes weken een speciaal menu aan voor een lage prijs. Een uitgelezen kans voor de inwoners, maar ook voor bezoekers, om eens wat van de duurdere restaurants uit te proberen – Jersey is weliswaar een klein eiland, maar beschikt toch over vier met Michelinsterren bekroonde restaurants en nog vele andere top-etablissementen.

Genuine Jersey

Veel van wat in restaurants op Jersey verkocht wordt, komt van op en rond het eiland zelf. Lokale producten die aan specifieke eisen voldoen, dragen het keurmerk Genuine Jersey. Vis, schelp- en schaaldieren zijn relatief goedkoop en heel vers. Er wordt daarnaast veelal duurzaam gevist, bijvoorbeeld met speren. Vleesliefhebbers moeten op zijn minst een keer echte Jersey beef proberen. Koeien van Jersey worden al sinds jaar en dag over de hele wereld geëxporteerd, en worden tegenwoordig gekruist met Schotse Angus-runderen waardoor ze meer vlees opleveren.

‘Sommige mensen vinden het gelige vet aan het vlees er niet lekker uitzien,’ zegt Dave Sellars van Jersey Tourism, ‘maar de smaak is gewoon zo goed.’

We zitten in het Italiaanse restaurant La Cantina, het eerste restaurant dat een eigen Genuine Jersey-product creëerde. Niet alleen het vlees, de aardappels en de groenten die er geserveerd worden, komen van het eiland, maar zelfs het pasta- en pizzadeeg is gemaakt van plaatselijke ingrediënten. En dat proef je. Elke gang is een waanzinnig verse beleving en de malse Jersey beef smelt op mijn tong.

De liefde voor lokale producten lijkt diep geworteld te liggen in de cultuur van het eiland, maar dat betekent niet dat de restaurants allemaal hetzelfde serveren. Jersey kent logischerwijs een aantal geweldige visrestaurants, maar ook de Indiase – de Britse variant op onze Chinees – en Thaise keuken zijn bijvoorbeeld veelvuldig vertegenwoordigd. Daarnaast zijn ook het Britse pub food (bestel zeker een keer ergens fish ’n chips!) en invloeden van de Franse keuken in veel restaurants vindbaar. Jersey is misschien in één dag rond te fietsen, maar wie alles wilt uitproberen dat het eiland op culinair vlak te bieden heeft, zal er op zijn minst weken zoet zijn.

Restauranttips

Breng voor verse vis een bezoek aan Crab Shack of Oyster Box, beide gelegen aan het strand bij St. Brelade’s Bay – Crab Shack heeft daarnaast ook een filiaal in Gorey.

La Cantina in St. Hellier serveert Italiaans eten, maar trekt het concept breder dan alleen pasta en pizza. Zeker een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de lokale producten van het eiland.

Ga voor de authentieke Indiase keuken naar The Spice House in St. Aubin – heeft naast Indiaas ook Thais eten op de menukaart staan.

Het Tides Restaurant in het Somerville hotel te St. Aubin biedt een gevarieerd menu en een uitmuntende service.

Wie naar de westkust van het eiland gaat om te wandelen, fietsen of surfen, kan een voor een goede lunch terecht bij de strandbar El Tico.

De meeste activiteiten vinden plaats in het zuiden van Jersey, maar ga ook eens naar de prachtige kliffen en rustige stranden aan de noordkust van het eiland. The Black Dog in Trinity is een donkere, maar gezellige pub waar ’s winters een echt haardvuur brandt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Waarom thee in de Azoren paars is
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Tel Aviv, de stad die nooit slaapt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.