Bij streetfood denk je in eerste instantie misschien aan Azië of Amerika, maar ook thuis kunnen we van lekkernijen op straat genieten. Er zijn meer dan 300 foodtrucks in Nederland – een getal dat rap stijgt. In haar boek Reizende Sterren besteedt Monica Abdoel aandacht aan deze trend. Ze werd hierbij geïnspireerd door creatieve ondernemers in de Verenigde Staten, waar de ‘karrende keukens’ al lang een groot deel uitmaken van de eetcultuur. Hier een top 10 van Abdoels favoriete Amerikaanse foodtrucks.

1. Kogi Truck (LA)

‘Dit is ongetwijfeld mijn nummer 1,’ zegt Abdoel. ‘Het is de foodtruck van de Koreaanse Chef Roy Choi, een enorme inspiratie voor mij. Kogi Truck serveert taco’s met Koreaans barbecuevlees. Een aparte combinatie, maar heel typerend voor de regio. Koreatown in LA en de Latijns-Amerikaanse invloeden gaan hier hand in hand.’

2. Korilla BBQ (NYC)

Dit de New Yorkse versie van Kogi Truck in LA. Kies voor de basis van je gerecht een burrito, rijstkom of salade, en vul deze vervolgens met een enorme diversiteit aan ingrediënten: gemarineerd vlees of tofu, verschillende soorten rijst, toppings, groenten en sauzen.

3. Buttermilk Truck (NYC)

Abdoel noemt het een ‘decadent ontbijt’ en daar is weinig tegenin te brengen. Verwacht niet dat je hier wegloopt met een simpele croissant, maar begin de dag spectaculair met felrode pannenkoeken, Portugese worstjes op Hawaïaans brood of het oer-Amerikaanse gerecht chicken & waffels.

4. NOM NOM truck (LA)

‘Door de echte fans ook wel thé Nominator of Nomster genoemd,’ vertelt Abdoel. Haar aanrader bij deze truck is de Vietnamese Bah-Mie, een baguette belegd met mayonaise en vlees zoals lemon-grass chicken of honey-grilled pork – de Aziatische versie van een Cuban sandwich.

5. DOG TOWN (LA)

Deze truck serveert hotdogs met de spannendste toppings. Bestel bijvoorbeeld een Spicy Angeleno, een bacon-wrapped dog met tomatillo saus en spicy salsa, besprenkeld met gefrituurde jalapeños. Of probeer de Trailer Trash, een dog met beef chili, nacho cheese en Frito’s maischips.

This is an image

6. The Yellow Submarine food truck (Miami)

Niet alleen is de truck vernoemd naar een bekend lied, ook alle broodjes klinken als muziek in de oren. Queen-fans kunnen zich tegoed doen aan een Killer Queen, wie meer houdt van John Lennon kan gaan voor Imagine. Volgens Abdoel zit je hier op de juiste plek voor de beste burgers van South Florida.

7. Maximus / Minimus (Seattle)

Deze truck in de vorm van een ijzeren varken is op zijn minst een opvallende verschijning te noemen. De kok heeft er jaren over gedaan om zijn varkensvleesrecept te perfectioneren, en het resultaat is de ultieme pulled pork sandwich. Bij elk item op het menu kan je kiezen uit de smaken Maximus (hartig en spicy) of Minimus (zoetzuur). Moeilijke keus!

8. Big Gay Ice Cream Truck (NYC)

Het oude vertrouwde softijsje wordt nieuw leven ingeblazen door Douglas Quint en Bryan Petroff van Big Gay Ice Cream Truck. Alles aan de truck weerspiegelt het speelse karakter waarmee de mannen hun waar verkopen: het vrolijke logo, de inventieve namen van de ijsjes – neem bijvoorbeeld de Salty Pimp – en de ongebruikelijke ingrediënten zoals zeezout, pompoenboter en pretzels.

9. MIHO Gastrotruck (California)

‘Deze jongens hebben een farm-to-street filosofie, wat mij fascineert,’ zegt Abdoel. De basis is het gebruik van eerlijke en ambachtelijke ingrediënten van lokale boeren. Het menu bestaat uit een geweldige selectie van amuses, salades en heerlijke desserts.

10. Wafels & Dinges (NYC)

Voor de beste toetjes in New York moeten we volgens Abdoel een bezoekje brengen aan deze truck. Op het menu staan Brusselse en Luikse wafels die zowel hartig als zoet belegd worden. Het beste van België smelt samen met de smaken van New York, zoals bij de BBQ Pulled Pork Wafel.