Gezonken oorlogsschip omgetoverd in kunstgalerij

Duikliefhebbers en kunstfanaten kunnen hun hart ophalen: in de wateren van Key West ligt een oorlogswrak dat vol hangt met kunstfoto's die door het zeewater van uiterlijk veranderen.

Door Anne De Vries
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door

Tropische vissen, kleurrijk koraal en kraakhelder water: duiken bij het meest zuidelijke puntje van Verenigde Staten is nóg spectaculairder geworden door de komst van een onderwaterkunsttentoonstelling. Het gezonken schip USS General Hoyt S. Vandenberg, dat op een diepte van 27 meter in de Atlantische Oceaan ligt, is omgetoverd tot een museum met spectaculaire beelden van menselijke activiteiten. Van een balletles bij de railing en een huisvrouw die de was ophangt tot aan spelende jongetjes met driewieler: er wordt met herkenbare historische beelden en een fictieve ruimte gespeeld, die samen een droomwereld creeëren.

Een grote groep duikers bevestigde de fotokunst op het wrak, dat zo’n vijftig kilometer voor de kust van het eiland Key West ligt. Alle werken zijn voorzien van een beschermende laag plexiglas en een roestvrijstalen lijst bezegeld met siliconen. De unieke tentoonstelling is het werk van de Oostenrijkse fotograaf Andreas Franke, die in 2011 met zijn serie The Sinking World begon. Doordat de foto's enkele maanden onderwater doorbrengen, verandert hun uiterlijk. Zoutwater loopt aan de zijkanten de lijsten binnen en creëert artistieke, kleurrijke randen en het zeeleven geeft het kunstwerk nog een laatste final touch

Voor en na in het onderwatermuseum te hebben gehangen.
Foto door

De fotoserie is nog vier maanden in de Florida Keys te bezoeken. 

Foto: The Sinking World
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami
Reizen
Deze Albanese bunkers waren ooit geheim, nu zijn het musea
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.