Horrordorp Centralia

Centralia veranderde in vijftig jaar tijd van een vrolijk plaatsje te Pennsylvania in een verlaten spookstad die als inspiratie diende voor een horrorspel. De oorzaak? Een brand die na al die jaren nog steeds woedt.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Scott Drzyzga

Je woont in een schattig dorpje van zo'n 2000 inwoners, omgeven door groene heuvels in het hart van Pennsylvania. Het is er rustig en je leeft er een vreedzaam bestaan. Tot de grond plotseling begint te smeulen. Rookwalmen rijzen op uit scheuren in de wegen en uit het niets ontstaan zinkgaten die dodelijke gassen uitstoten. 

Het klinkt in eerste instantie als een Bijbelse vertelling of het doemscenario van een apocalyptische film, maar dit is precies wat er gebeurde in het dorpje Centralia in de Verenigde Staten. In 1962 begon er een brand in een van de vele verlaten kolenmijnen onder het dorp. Het vuur kon zich snel uitbreiden door het netwerk van mijnschachten en de afvalhopen die de mijnwerkers hadden achtergelaten. Resultaat: een inmiddels ruim vijftig jaar durende ondergrondse brand, die gepaard gaat met giftige gassen, enorme scheuren in de snelweg en zinkgaten in de achtertuinen van bewoners.

Foto door Coly Young

Centralia nu

Het duurde nog jaren voordat iedereen overtuigd was van het gevaar van de situatie, maar langzaamaan stroomde Centralia leeg. Van de 1986 inwoners die het dorp in de jaren vijftig telde, waren er in 1990 nog maar 63 over. De standvastige lieden die de plaats op dit moment bewonen, zijn op twee handen te tellen. Zij weigeren te vertrekken uit het nog altijd smeulende dorp en hebben toestemming gekregen om er tot hun dood te blijven.

De bewoners van het dorp zullen niet blij zijn geweest met de brand, maar voor anderen is Centralia een belangrijke bron van inspiratie geweest. De makers van het populaire horror-computerspel Silent Hill reisden af naar het spookstadje in Pennsylvania om onderzoek te doen voor de game, die zich in een soortgelijk dorp afspeelt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami
Verenigde Staten
Toeristische attractie: racende lama’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.