Vorig jaar juni maakte ik een reis door Idaho, Wyoming en Montana. Ik was op zoek naar het ware Amerika, het hartland van de Verenigde Staten, waar cowboys en saloons nog in het straatbeeld opdoemen. In de buurt van het stadje West Yellowstone, ten westen van het beroemde nationaal park, verbleef ik enkele dagen op een ranch waar ik eigenaar Clyde Seely ontmoette. De indruk die deze 73-jarige inwoner van Montana op mij maakte heb ik proberen te verwoorden in het verhaal dat in de volgende Traveler is te lezen (vanaf 12 juni te koop).

Tijdens een van die gesprekken sprak Seely over zijn jeugd (toen hij als 12-jarige werkte als laundry boy), over de begindagen op de ranch, over het zware bestaan in rural Montana. Al die herinneringen brachten hem tranen in de ogen. Zeker toen er een tv-reclame ter sprake kwam, een commercial van het automerk Ram Trucks die werd uitgezonden tijdens de rust van Super Bowl 2012, de finale in het American football, raakte hij geëmotioneerd.

Ik had de reclame destijds niet zelf gezien, maar vond het die avond terug op YouTube. Het filmpje bevat ontroerende foto’s van onder anderen National Geographic-fotograaf William Albert Allard, van Amerikaanse boeren, hun werktuig en hun uitgestrekte akkers. Portretten van verweerde koppen en versleten handen. Terwijl de foto’s elkaar afwisselen, hoor je een excerpt uit een legendarische speech uit 1978, uitgesproken door wijlen radiopresentator Paul Harvey. In So God Made A Farmer, zoals de toespraak heette, steekt deze Harvey de loftrompet over de Amerikaanse boer. Een van de passages luidt:

‘God said, “I need somebody willing to get up before dawn, milk cows, work all day in the fields, milk cows again, eat supper and then go to town and stay past midnight at a meeting of the school board.” So God made a farmer.’

Dankzij zulke zinnen begrijp ik nog beter waar de oude rancher Seely vandaan komt, letterlijk en figuurlijk. De toespraak is niet alleen een ode aan de boer, maar ook aan Amerika’s traditionele normen en waarden die stoelen op hard werken, op God en familie. Het is een commercial die het in mijn verhaal beschreven ‘ware Amerika’ zo mooi laat zien – en die daarom door de Amerikaanse tv-kijkers en masse werd gewaardeerd. Nu ik het filmpje een paar keer heb bekeken, heb ik alle begrip voor Seely’s tranen.

Bekijk het reclamefilmpje hier, en klik hier voor de complete tekst van Paul Harveys speech.