Silicon Valley voor Dummies

Wil je Siri spreken? Google opzoeken? Bij PayPal binnenlopen? Veel van je besteedbare inkomen komt terecht in deze hightech-vallei ten zuiden van San Francisco, dus mocht je in de buurt zijn, dan kun je de CalTrain nemen of met de auto deze tour maken.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET

Wil je Siri spreken? Google eens opzoeken? Bij PayPal binnenlopen? Veel van je besteedbare inkomen komt terecht in deze hightech-vallei ten zuiden van San Francisco, dus mocht je in de buurt zijn, dan kun je de CalTrain nemen of een auto huren (of Lyft-en) en deze tour maken.

In den beginne...

Met zijn abonnement op de Nobelprijs is de Stanford University al ruim een eeuw een broedplaats voor vernieuwers. Het historische hart van de campus is The Quad, met statige palmen en een architectuur die studenten de ‘Mexicaanse restaurantstijl’ noemen. De focus op hightech & innovatie blijkt uit een reeks strakke gebouwen met namen als Allen, Yang en Gates.

Koffie bij het Coupa Café.
Foto van Cole Plambeck

Buiten de campus staat de Hewlett-Packard Garage – de wieg van Silicon Valley – waar twee Stanford-studenten in 1939 de audio-oscillator ontwikkelden. Sindsdien heeft elke start-up zijn ‘garagemythe’: je kunt langs de garage van Steve Jobs’ ouderlijk huis rijden (2066 Crist Drive in Los Altos), of langs de woning waar Facebooks Mark Zuckerberg zijn eerste zomer in Palo Alto doorbracht (819 La Jennifer Way). De koffie van het Coupa Café, aan de University Avenue in Palo Alto, houdt veel uitvinders en investeerders scherp.

Elektrisch universum

Hierna rijd je in je achterhaalde auto naar de showroom van Tesla Motors, aan El Camino Real. Het bedrijf werd opgericht in Silicon Valley en ook de auto’s worden hier gemaakt. Kijk onder de ‘motorkap’ van het nieuwste Model S (alleen bagageruimte).

Tesla Model S.
Foto van Tesla Motors

Het grote geld

Aan de Sand Hill Road in Menlo Park is weinig te zien, maar deze saaie straat levert veel van het kapitaal waarmee de startups worden gefinancierd. En waar eten al die durfkapitalisten en business angels? Vaak in Buck’s in Woodside. (Als je het vriendelijk vraagt, toont de ober je de tafeltjes waar Hotmail en PayPal werden geboren.)

Het leven 2.0

Een dag zonder iPhone of Google is ondenkbaar, dus verlaat de South Bay Area niet zonder een bezoek aan de internetreuzen van onze tijd: in de Apple-zetel zit een winkel die T-shirts-met-logo en andere exclusieve hebbedingetjes verkoopt. De ‘campus’ van Google is gesloten voor publiek, maar je kunt er omheen lopen en de werknemers op kleurrijke fietsen door het ‘Googleplex’ zien laveren.

Fiesten bij Google.
Foto van Serg3D/iStockPhoto

Al deze input kun je opslaan (en bewerken) op een plek die véél interessanter is dan hij klinkt: het Computer History Museum. Ponskaarten, een oeroude Tandy-computer, floppy’s – je vindt het hier allemaal nog.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.