Met geheimzinnige blauwe mist, 130 verschillende boomsoorten en 1500 bruine beren profileert het Great Smoky Mountains National Park in het oosten van de Verenigde Staten zich al jaren als must see. De duizenden synchrone vuurvliegen die de regio Elkmont tijdens hun jaarlijkse voorplantingsritueel verlichten, maken het populairste park van Amerika echter nog aantrekkelijker. Met karakteristieke lichtpatronen onderscheiden de mannetjes en vrouwtjes zich van elkaar, waardoor de lichtgevende vliegjes die verwant zijn aan de kever elkaar gemakkelijk kunnen vinden.

Dat de paringsperiode een unieke tijd is om het park te verkennen, hebben veel reizigers in de gaten: al jaren plannen toeristen hun bezoek fanatiek gedurende de laatste week van mei en de eerste week van juni. Om de insecten te beschermen van de hordes toeristen, hebben parkmedewerkers de afgelopen jaren een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar gesteld die keer op keer binnen enkele seconden zijn uitverkocht. Dit jaar heeft het National Park iets nieuws bedacht: via een online lottosysteem worden de 1800 beschikbare kaarten verdeeld. De aanmeldingsprocedure loopt van 29 april tot en met 2 mei en de gelukkige winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld. Voor de natuurlijke lichtshow in ‘the Smokies’ betaal je enkel de normale entreeprijs – tussen de $14,- en $23 dollar – en eenmalige reserveringskosten van $1,50.

This is an image
Tony Sweet/Getty Images