Wil je Vietnam vanuit een ander perspectief ontdekken? Kijk naar Vietnam from Above, op woensdag 8 januari om 23:00 op National Geographic.

1. Hanoi

Hanoi is dan wel de hoofdstad van Vietnam, maar het is niet de grootste stad van het land. In de Oude Wijk liggen tempels, pagodes en prachtige banyan-bomen als versieringen verborgen tussen de woningen. In het centrale Haon Kiem-district liggen de meeste hotels, restaurants, winkelstraten en markten. Voor elk product is een eigen gebied ingedeeld – zo zijn er straten vol schoenen- of bloemenwinkels, een keramiekdorp en nachtmarkten vol streetfood.

Hanoi
Hanoi.
Corbis, HH

2. Mekongdelta

De Mekongdelta is het perfecte voorbeeld van hoe een groot deel van het leven in Vietnam zich afspeelt op het water. Spiegelende rijstakkers langs de oevers, tijdloze dorpen en drijvende markten vormen het meest idyllische deel van Vietnam. Ben Tre, een stad met ruim een miljoen inwoners, kan de graanschuur van de Mekong genoemd worden. Rijst, mais, ananas, mango, suikerplanten en katoen worden in de regio verbouwd – en niet te vergeten: de kokosnoot. Lees meer in het verhaal ‘Varen op de Mekong’ dat in Traveler verscheen.

Loopbrug over de Mekong
Loopbrug over de Mekong.
Robin Utrecht

3. Sapa

Dit bergplaatsje is een populaire bezienswaardigheid in het noordwesten van Vietnam. Het spectaculaire uitzicht over de vallei van rijstvelden en de steile bergtoppen is fascinerend, maar de bevolking van het dorp is de grootste attractie. Sapa wordt bewoond door acht verschillende minderheden, die op de plaatselijke markt hun nijverheidsproducten verkopen. Het is ook een populaire plek voor bezoekers om lokale ervaringen als kookklassen, homestays en motorfietstochten te ondernemen.

4. Ho Chi Minhstad

De energieke straten van deze stad zijn duizelingwekkend met chaotische verkeerssituaties zoals die zich nergens anders voordoen. De meest luxe hotels of bescheiden gasthuizen, de chicste restaurants of simpele marktkraampjes: Ho Chi Minhstad is een bestemming van contrasten. Het War Remnants Museum, de Giac Lam Pagoda en de Ho Chi Minhstad Notre Dame zijn onder de populairste bezienswaardigheden en representeren ieder een indrukwekkend deel van de Vietnamese geschiedenis.

Ho Chi Minhstad
Ho Chi Minhstad.
Robin Utrecht

5. Halong Bay

Dit adembenemend mooie deel van Vietnam ligt in de Golf van Tonkin en is volgens een legende gecreëerd door een draak uit de bergen. De idyllische kalkstenen rotspunten die uit de zee opdoemen, maken het makkelijk om zo'n magisch verhaal te geloven. De vele eilanden en grotten in de baai kunnen met boottochten bezocht worden – ook meerdaagse tochten waarbij op de boot wordt geslapen zijn populair.

6. Nha Trang

Een van de zaken waar Vietnam bekend om is, is het nachtleven. De tropische strandplaats Nha Trang is waar dit imago volledig wordt bevestigd. Als de restaurants langzaam leeglopen, beginnen de dj's hun platen te draaien en wordt er tot de vroege uurtjes gefeest. Om bij te komen van een avond uit kan worden uitgerust op het met palmbomen omringde strand of in een van de spa-resorts.

Meer lezen over Vietnam? Ervaar het door de ogen van National Geographic-fotografe Catherine Karnow, die het land al 25 jaar in beeld brengt.