Drieteenstrandloper: Gewaagde investering

2018 is het jaar van de vogel bij National Geographic! Naast grote verhalen over het vogelrijk, belichten schrijver Rob Buiter en illustrator Joris de Raedt dit jaar elke maand een vogelsoort die niet alleen liefhebbers, maar ook onderzoekers intrigeert.

Door Rob Buiter
Gepubliceerd 14 mrt. 2018 10:29 CET
Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper
Foto door Illustratie: Joris de Raedt

Wanneer een drieteenstrandloper met de rollende golven heen en weer rent over het strand, heb je letterlijk een hogesnelheidscamera nodig om de bewegingen van zijn pootjes te volgen. En het leuke is: het razendsnelle gedribbel fascineert van ruwweg augustus tot april talloze wandelaars op stranden langs heel de Atlantische kust, van IJmuiden tot Kaapstad.

Drieteenstrandlopers broeden overwegend op de Groenlandse en Russische toendra. Op weg naar het zuiden, in het najaar, hebben ze veel opties: ze kunnen blijven hangen in West-Europa of helemaal doorvliegen naar zuidelijk Afrika.

Wadvogelonderzoeker Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen heeft inmiddels duizenden vogels individueel herkenbaar gemaakt door kleurringetjes aan hun pootjes te bevestigen.

Daarnaast heeft hij enkele vogels met vederlichte dataloggers uitgerust om hun gangen te volgen. “Zo hopen we te ontdekken wat de gevolgen van hun keuzes zijn”, vertelt Reneerkens. “Want het maakt nogal wat uit: een dikke drieduizend kilometer vliegen naar je winterkwartier op een kil, Nederlands strand, of nog eens vijftienduizend kilometer doorvliegen naar Walvisbaai in Namibië, waar hun een warm, tropisch strandbanket wacht.”

Voorlopig lijkt het erop dat de vliegreis naar de warmte niet per se voordelig is. Vooral drieteentjes die naar West-Afrika vliegen, leven korter dan soortgenoten die in West-Europa blijven hangen, ontdekte Reneerkens.

Volg het jaar van de vogel bij National Geographic! Dit verhaal is ook te lezen in het januarinummer van National Geographic Magazine. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Vogels
Roodborst: Prachtig strijdlied
Vogels
Kleine mantelmeeuw: Lenige opportunist
Dieren
Steppekiekendief: gratie in het Groningse graan
Vogels
De eerste vogels: Elke vogel is een dino
Vogels
Koekoek: Parasiet met een voorkeur

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.