Bonte vliegenvanger: In de knel door het klimaat

2018 is het jaar van de vogel bij National Geographic! Naast grote verhalen over het vogelrijk, belichten schrijver Rob Buiter en illustrator Joris de Raedt dit jaar elke maand een vogelsoort die niet alleen liefhebbers, maar ook onderzoekers intrigeert.

Door Rob Buiter
Gepubliceerd 9 mei 2018 11:53 CEST
Bonte vliegenvanger
Bonte vliegenvanger
Foto door Illustratie: Joris de Raedt

Wanneer een bonte vliegenvanger in het voorjaar terugkeert uit de Sahel, moet het allemaal maar precies passen. Er moet nog een territorium met een goede nestholte vrij zijn, er moet een partner beschikbaar zijn en vooral: wanneer de jongen uit het ei komen, moeten er voldoende rupsen van de wintervlinder zijn om al die hongerige snaveltjes te vullen.

Steeds vaker past het niet. Door het veranderende klimaat komt het nogal eens voor dat de rupsen-piek al voorbij is wanneer de vliegenvangers eindelijk uit het ei komen. En dat zie je terug in het aantal jongen dat ‘vliegvlug’ weet te worden. Christiaan Both, hoogleraar biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert het ingewikkelde samenspel tussen vogels, voedsel en klimaat te doorgronden. Voor zijn onderzoek ving hij een groep Drentse vliegen­ vangers die hij naar het koelere Scandi­navië bracht, om te zien wat de gevol­gen zouden zijn voor hun broedsucces.

Zou doorvliegen naar koelere streken een potentieel makkelijke aanpassing van de vogels zijn aan het veranderen­ de klimaat? Twee van zijn proefdieren hadden evenwel andere plannen. “Bin­nen een dag of twee waren de vliegen­ vangers weer terug in dezelfde Drentse nestkastjes waar we ze enkele dagen ervoor hadden gevangen”, vertelt Both met een mengeling van frustratie en waardering.

Volg het jaar van de vogel bij National Geographic! Dit verhaal is ook te lezen in het aprilnummer van National Geographic Magazine. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Vogels
De eerste vogels: Elke vogel is een dino
Vogels
Koekoek: Parasiet met een voorkeur
Vogels
De grote vogeltrek
Vogels
Roodborst: Prachtig strijdlied
Vogels
Drieteenstrandloper: Gewaagde investering

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.