Onze favoriete foto’s van de ‘bloedmaan’

Op 27 en 28 juli zagen mensen over de hele wereld bijna 103 minuten lang hoe de schaduw van de aarde de maan rood kleurde.

Door Michael Greshko
Gepubliceerd 31 jul. 2018 14:46 CEST

In de nacht van 27 op 28 juli waren toeschouwers met een beetje geluk getuige van een unieke ontmoeting aan de hemel: de langste maansverduistering van de eenentwintigste eeuw, die samenviel met een grote, heldere verschijning van Mars, die zich bijna het dichtst bij de aarde bevindt sinds 2003.

De maan en Mars verplaatsten zich gezamenlijk door de nachtelijke hemel. De afstand tussen de twee hemellichamen leek vanaf aarde minder dan een handbreedte met een gestrekte arm. Sterrenkijkers in Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Europa, Afrika en Zuid-Amerika konden in ieder geval een deel van de totale maansverduistering zien. Deze gebeurtenis, met een maximale verduistering die een uur, 42 minuten en 57 seconden duurde, was de langste maansverduistering die deze eeuw plaatsvindt.

Niet iedereen kon van het verschijnsel genieten. Mensen in het noordpoolgebied, in Noord-Amerika en in het grootste deel van het gebied in en rond de Grote Oceaan liepen de hemelshow mis. En zelfs van de mensen die wel in het goede gebied waren, kon lang niet iedereen rekenen op een heldere hemel. Maar waar het wel kon, deden fotografen hun uiterste best om de verduistering zo mooi en gedetailleerd mogelijk in beeld te brengen.

Hierboven staan onze favoriete foto’s van deze gebeurtenis, die werden geselecteerd door de fotoredacteuren van National Geographic.

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Maanoppervlak bevat waarschijnlijk veel meer water dan werd gedacht
Wetenschap
Betreed een wereld die onzichtbaar is voor het blote oog
Wetenschap
Mars-missie van Emiraten moet nieuwe generatie wetenschappers inspireren
Wetenschap
Mars is aan het zoemen, en wetenschappers weten niet waarom
Ruimte
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.