In de tijd van de Egyptische piramiden overleed een hoge functionaris genaamd Wahtye, die werd bijgezet op het uitgestrekte koninklijke grafveld dat nu in de woestijn ten westen van het huidige Caïro ligt. Zijn kleurrijk gedecoreerde en ogenschijnlijk nog intacte graf werd onlangs onder een laag van vijf meter zand ontdekt in het archeologische complex van Saqqara.

Het graf is “uniek voor de afgelopen tientallen jaren,” zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities (SCA; ‘Opperste Raad voor Oudheden’), tijdens de persconferentie waarop de ontdekking afgelopen week wereldkundig werd gemaakt. “De kleuren zijn bijna intact, ook al is het graf bijna 4400 jaar oud.”

De eigenaar van de tombe diende onder farao Neferirkare, die gedurende de 5de Dynastie van het Oude Rijk heerste. Naast de naam van de overledene onthullen de hiërogliefen die in de steen boven de deur naar het graf zijn gehouwen, ook zijn titels: koninklijke purificatiepriester, koninklijk supervisor en inspecteur van de Heilige Boot.

De rechthoekige grafgalerij – tien meter lang in de richting noord-zuid, drie meter breed in de richting oost-west en ongeveer drie meter hoog – is gedecoreerd met talloze beschilderde wandreliëfs, beeldhouwwerken en inscripties, die na zo’n lange tijd allemaal in opvallend goede staat verkeren.

De reliëfs tonen Wahtye zelf, zijn echtgenote Weret Ptah en zijn moeder Merit Meen, naast alledaagse taferelen, waaronder scènes over de jacht, zeiltochten, offerandes en de vervaardiging van goederen als aardewerk en grafmeubilair. Achttien nissen worden bezet door grote, beschilderde standbeelden van de priester en zijn familieleden, terwijl 26 kleinere nissen vlak boven de vloer zijn gevuld met standbeeldjes van een nog niet geïdentificeerd personage, dat staand of zittend en met de benen gekruist als een schrijver, is uitgebeeld.

Het team van Egyptische archeologen dat op de plek werkt, heeft in de tombe ook vijf schachten ontdekt. Eén ervan was geopend en leeg, maar de andere waren verzegeld, wat de kans op nog meer opmerkelijke vondsten biedt. Volgens nieuwsberichten zou het werk aan de schachten morgen al kunnen beginnen.

“Deze schacht zou naar de doodskist of sarcofaag van de eigenaar van het graf kunnen voeren,” zei Waziri over zijn inschatting naar mogelijk verdere ontdekkingen. In andere schachten zouden zich de grafbijgiften voor de overledene kunnen bevinden.

De tombe van de hogepriester ligt op een heuvelrug die nog maar ten dele is opgegraven. Wanneer de werkzaamheden hier in januari worden hervat, zouden nog meer ontdekkingen gedaan kunnen worden.

Lees ook: Meer dan 800 Egyptische tombes blootgelegd op oude begraafplaats

Lees ook: Oeroude potten blijken onverwachtse pigmenten te bevatten

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com