In het kader van de www.week interviewen we een aantal ware internetpioniers. Hoe zijn zij in aanraking gekomen met het internet? En wat vinden zij van het internet zoals het nu is?

Marleen Stikker bracht met De Digitale Stad, die ze in 1994 opende samen met Felipe Rodriquez en Joost Flint, veel Nederlanders voor het eerst in aanraking met het internet. Daarvoor was internet alleen beschikbaar voor goed geïnformeerde mensen. Nu is zij directeur van Waag, een instituut voor kunst, technologie en samenleving. Daar wordt onderzoek gedaan naar technologische ontwikkelingen.

Een van die ontwikkelingen, Public Spaces, bespreekt ze in het interview. “Het is eigenlijk een Digitale Stad, maar dan twintig jaar later, waarbij je een alternatief voor Facebook en Instagram mogelijk maakt.” Over de beginfase van de Digitale Stad van twintig jaar geleden zegt ze: “Waar iedereen sprak over cyberspace en virtueel, had ik juist een hele fysieke ervaring van het internet.” Hoe dat zo komt vertelt Stikker in de video.

Tijdens de www.week, die duurt van 27 januari tot en met 3 februari gaat National Geographic op tv en online op een ‘trip down memory lane’ waarin de beginfase van het internet wordt herbeleefd. Ook nemen we een kijkje in de toekomst. Gaan we computers met ons brein besturen?

Bekijk hier het interview met internetpionier Nina Storms.

Bekijk hier het interview met Jeroen Lemaire

Bekijk hier het interview met Bas Verhart