Betreed een wereld die onzichtbaar is voor het blote oog

Nikon heeft de winnaars van de 46ste jaarlijkse Small World Photomicrography Competition bekendgemaakt.

Door Oliver Whang
Gepubliceerd 16 okt. 2020 15:22 CEST

Onderzoeker Daniel Castranova kon nog net een foto maken voordat hij bij de microscoop werd weggestuurd. Het was de beurt aan een van zijn collega’s van het Brant Weinstein Lab van het National Institutes of Health in Maryland (VS) om de microscoop te gebruiken. Met het beeldverwerkingsapparaat worden honderden frames gemaakt die later aan elkaar worden gemonteerd. Castranova was bezig een microscopische wereld in beeld te brengen in de hoop ongekende details te onthullen. Hij had een levende jonge zebravis in gelei onder de lens liggen, toen hij besloot uit te zoomen van de kop om nog een laatste foto van de hele vis te maken. Nadat hij de foto had gemaakt, dacht hij er niet meer aan. Twee weken later ging hij de beelden monteren en zag hij het verbluffende resultaat. ‘Ik dacht: Wow, dat is goed gelukt,’ zegt hij.

Het etherische beeld was toevallig ook een baanbrekende ontdekking. Zebravissen hebben lymfevaten in hun schedel die sterk op die van zoogdieren en mensen lijken. Deze vaten vervoeren vloeistoffen die essentieel zijn voor het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Zebravissen, en die vaten, zijn door de snelle voortplanting en semitransparantie van de dieren gemakkelijk te bestuderen in het laboratorium. De ontdekking zou kunnen leiden tot een beter begrip van het menselijke lymfestelsel.

Die combinatie van een prachtig plaatje en een belangrijk wetenschappelijk potentieel is het ideaalbeeld dat met de Nikon Small World Photomicrography Competition wordt erkend. De wedstrijd vindt nu voor de 46ste keer plaats. Wereldwijd waren er in 2020 duizenden inzendingen, waaruit een jury van wetenschappers, fotografen en journalisten twintig winnaars koos die vandaag bekend zijn gemaakt. Met zijn foto behaalde Castranova de eerste plek.

In een verklaring zei Nikon: ‘We zijn er trots op dat we beelden kunnen tonen die door deze combinatie van onderzoek, creativiteit, beeldvormingstechnologie en expertise tot wetenschappelijke ontdekkingen kunnen leiden. De winnaar van dit jaar is daar een prachtig voorbeeld van.’

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Prachtige kunst in verrassend medium: levende bacteriën
Wetenschap
Deze onbekende wetenschapper vond mogelijk de sleutel tot de oorsprong van het leven
Wetenschap
Bekijk de verborgen wereld onder de microscoop
Wetenschap
‘Vuurdrones’ en andere technologie ingezet bij grote bosbranden
Wetenschap
Maak kennis met de vrouw die de wereld virusremmers gaf

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.