De meesten van ons klikken zonder naar de kleine lettertjes te kijken standaard op “Accepteren” wanneer we voor het eerst een app gebruiken. Maar wat accepteren we nou precies? Clario, een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde onderneming die zich bezighoudt met internetveiligheid, zocht de gegevens uit 2021 bij elkaar van enkele van de meest gebruikte apps ter wereld om te bepalen welke data ze kunnen verzamelen en bewaren wanneer we eenmaal op die knop hebben gedrukt. De informatie bestaat uit basale gegevens zoals naam, geboortedatum en e-mailadres. Maar het wordt al snel ook persoonlijker, zoals welke huisdieren of hobby’s we hebben, hoe lang of zwaar we zijn en wat onze seksuele geaardheid is. Veel apps slaan daarnaast bankgegevens op en maken verbinding met onze socialemedia-accounts. Apps voor sociale media, die steeds vaker bekritiseerd worden vanwege de manier waarop ze met privacy omgaan, verzamelen data via allerlei bronnen.

Apps voor sociale netwerken (Facebook en Instagram), daten (Tinder en Grindr) en vervoer (Uber) verzamelen de meeste gegevens. Zo kan Facebook 29 van de 37 variabelen voor persoonsgegevens die in het onderzoek werden bekeken achterhalen.

In 2021 lekte een voormalige medewerker van Facebook (dat inmiddels Meta heet) documenten over privacyschendingen en misbruik van nepnieuws door de onderneming. De Facebook-app heeft rechtstreekse toegang tot de meeste data; alle andere Meta-apps kunnen data ophalen van de Facebook-app als de accounts gekoppeld zijn.

Mensen die hun smartphone gebruiken
Mensen die hun smartphone gebruiken
Jean Jullien

Soorten beeldherkenning

Gezichten: Herkent mensen en hun belangrijkste gelaatstrekken

Achtergrond: Detecteert elementen in de omgeving

Object: Herkent een voorwerp of product binnen een afbeelding

Beeldherkenning helpt bedrijven bij het bestuderen van het uiterlijk van een appgebruiker en van diens omgeving, zodat advertenties kunnen worden toegesneden op de behoeften en interesses van die persoon. Van de 58 apps in dit onderzoek, maken er 16 gebruik van enige vorm van beeldherkenning.

In het Engelse artikel: Revealing all in apps, is doormiddel van een tabel te zien welke apps welke informatie over de gebruiker weet.