Koffie en thee zijn twee van de populairste dranken ter wereld. Beide bieden bewezen gezondheidsvoordelen: mensen die regelmatig koffie of thee drinken leven doorgaans langer en kampen gemiddeld met minder gezondheidsklachten. De krachtige smaak en stevige energieboost maken vooral koffie tot een populaire keuze, maar is het ook de gezondste?

Minder cafeïne, minder bijwerkingen

Vooral van het drinken van een theetje lijk je de vruchten te plukken. ‘De bijwerkingen van cafeïne zijn de belangrijkste reden om koffie te mijden,’ zegt Alexis Supan, diëtist bij de Cleveland Clinic in de VS. Cafeïne zorgt voor meer focus, maar overconsumptie kan leiden tot bijwerkingen als rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen.

Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag te consumeren, maar gevoeligheid voor cafeïne verschilt per persoon. Onder andere leeftijd, genetica en medicatie spelen daarbij een rol.

Leestip: Dronk men echt zo veel bier in de Middeleeuwen?

Hier komt thee om de hoek kijken. Een kop thee bevat doorgaans 20 tot 60 milligram cafeïne, terwijl een kop koffie al snel 80 tot 100 milligram bevat. Kruidentheeën zoals kamille of rooibos zijn zelfs helemaal vrij van cafeïne en beschikken over rustgevende of antioxidante eigenschappen.

Een schat aan antioxidanten

Zowel koffie als thee zijn rijk aan bioactieve stoffen: plantaardige verbindingen die de gezondheid bevorderen. Maar vooral thee blinkt uit als het gaat om de verscheidenheid aan antioxidanten, zoals flavonoïden en catechines. Deze dragen bij aan een lager risico op hartziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Leestip: Het verontrustende geheim achter kopi loewak, de duurste koffie ter wereld

Groene thee is rijk aan EGCG, een krachtige antioxidant die cellen ondersteunt en het verouderingsproces kan vertragen. Zwarte thee bevat theaflavinen, stoffen die goed zijn voor het hart. ‘Het drinken van een kop thee of koffie is een efficiënte manier om bioactieve stoffen snel in het lichaam op te nemen,’ zegt Emma Beckett, voedingsonderzoeker aan de University of Newcastle (Australië).

Onderzoek toont aan dat de gezondheidsvoordelen van thee, zoals een langer leven en een lager risico op chronische ziekten, grotendeels te danken zijn aan deze stoffen. ‘Uit studies blijkt dat mensen die meer thee drinken, langer leven en een betere gezondheid hebben,’ zegt Beckett.

Van thee word je kalm

Het grootste verschil tussen koffie en thee is de stof L-theanine, een aminozuur dat vooral in theebladeren voorkomt. L-theanine zorgt voor een alertere, maar ontspannen gemoedstoestand. ‘De combinatie van cafeïne en L-theanine geeft je een betere concentratie zonder dat bekende onrustige gevoel,’ zegt Beckett.

Leestip: Nee tegen cafeïne? Je nieren lijken juist blij met een kopje koffie

Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kan deze stof de negatieve effecten van koffie compenseren. Daarnaast heeft L-theanine een positief effect op de hersenen. Het verbetert cognitieve prestaties, vermindert stress en kan je nachtrust verbeteren.

Thee of koffie? De keuze is aan jou

Uiteindelijk is de keuze tussen koffie en thee een kwestie van smaak en levensstijl. ‘Drink vooral wat je lekker vindt,’ zegt Evangeline Mantzioris, diëtist aan de University of South Australia.

‘En als je van beide houdt, drink ze allebei, want ze bieden verschillende voordelen.’ Voor wie op zoek is naar een mildere cafeïneboost, een schat aan antioxidanten en een rustgevend moment, doet er goed aan de mok koffie eens af te wisselen met een kopje thee.

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.