1. Ga op een typisch Oostenrijkse wintersport

Wie wil skiën of snowboarden met vrienden of familie kan in Tirol zijn hart ophalen. Van de beroemde Zugspitz Arena, vlak over de Duitse grens, tot Matrei in Osttirol – in de buurt van Italië.

This is an image
Corno van den Berg

Kies voor grote skigebieden met tientallen kilometers piste of juist een kleiner gebied, voor dorpen met een levendige après-ski of juist met veel rust. In een landschap van drieduizenders beoefen je talloze wintersporten.

2. Ga naar de top van de Zugspitze

De Zugspitze is een beroemde berg, op de grens van Oostenrijk en Duitsland. De 2962 meter hoge top is en is onder meer via een kabelbaan vanuit Lermoos te bereiken. Alleen de rit, die zo’n tien minuten duurt, is al de moeite waard. Hou je ogen open voor gemzen. Deze dieren rusten vaak op de rotsen dichtbij de kabelbaan.

Het uitzicht vanaf de Zugspitze
Het uitzicht vanaf de Zugspitze.
Corno van den Berg

Op de top van de Zugspitze vind je een museum over de geschiedenis van de kabelbaan en hoe de mens de berg heeft overwonnen. Ook kun je eenvoudig de grens oversteken naar Duitsland. Op een heldere dag zie je München zelfs liggen. Je kunt er trouwens ook skiën: de Zugspitzgletsjer ligt zo’n 300 meter onder de top en wordt dagelijks geprepareerd.

3. Ontdek nationaal park Hohe Tauern

Hohe Tauern is een bergmassief midden in de Oostenrijkse Alpen: een immens beschermd natuurgebied van maar liefst 120 kilometer lang. Met onder meer de 3798 meter hoge Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk.

Vanuit het dorp Kals is Hohe Tauern eenvoudig te bereiken. Het landschap wordt getekend door loodrechte rotswanden, messcherpe pieken, steile puinhellingen, gletsjers, bergmeren en hoogplateaus. In de diverse bezoekerscentra zie je hoe het gebied is ontstaan en hoe je het kunt ontdekken.

Nationaal park Hohe Tauern in de winter
Nationaal park Hohe Tauern in de winter.
Corno van den Berg

Je vindt hier ongeveer 2500 kilometer aan wandelpaden, in alle gradaties. In de winter verken je de lagergelegen paden met sneeuwschoenen. Het park is rijk aan dieren. Denk aan gemzen en steenbokken, maar ook roofvogels zoals de lammergier en steenarend. Tip: ga op pad met een parkwachter.

4. Wandel met sneeuwschoenen

Bergwandelen in de winter lijkt lastig, maar kan gemakkelijk met sneeuwschoenen. Deze breed uitgevallen schoenen verdelen je gewicht zodat je niet wegzakt in de sneeuw. De ijzeren pinnen onderop zorgen voor grip, ook als je bergop of bergaf gaat.

Sneeuwschoenwandelen op de Zugspitze
Sneeuwschoenwandelen op de Zugspitze.
Corno van den Berg

Veel skiverhuurzaken verhuren sneeuwschoenen. Zo kun je er zelf op uit op de vele uitgezette wandelpanden. Een andere optie is deelnemen aan excursie, bijvoorbeeld in het National Park Hohe Tauern.

5. Beklim een bevroren waterval

IJsklimmen, oftewel het beklimmen van een bevroren waterval, is een pittige sport voor mensen die graag hun grenzen verleggen. Een gids helpt je eerst met het aantrekken van het veiligheidsharnas en de stijgijzers. Ook legt hij uit hoe je veilig naar boven klimt door middel van speciale ijsschroeven en touwen.

IJsklimmen in Tirol
IJsklimmen in Tirol.
Corno van den Berg

Je krijgt je eigen pikhouweel en leert hoe je die met een polsbeweging in het ijs slaat. Zo werk je je een weg omhoog, waarbij je altijd gezekerd bent aan de gids die op de grond staat. Zo kun je niet naar beneden vallen. Dat geeft me wel een zeker gevoel.

De beste plek (voor beginners en gevorderden) is het Eispark Osttirol net buiten het dorpje Tauer. Hier zijn allerlei parcoursen aangelegd, de meeste 25 tot 40 meter hoog. Gaandeweg worden de ijshellingen steeds steiler, of zelfs overhangend. Naar beneden ga je abseilend, achterover hangend aan het touw. Letterlijk een stap in de diepte.

6. Prepareer de piste met een pistenbully

Je hebt ze waarschijnlijk wel eens gezien aan het einde van een dagje skiën: die grote machines die de piste opbulderen en de sneeuw gladstrijken. Sinds kort kun je mee op deze tonnenkostende pistenbully’s.

In Lermoos kan je een excursie doen op een pistebully
In Lermoos kan je een excursie doen op een pistebully.
Corno van den Berg

Als de pistes om half vijf dicht gaan, komen ze met veel gebrul tevoorschijn. Tijdens een excursie van twee uur (o.a. in Lermoos) krijg je uitleg over hoe de wendbare machine werkt. Zo meet hij bijvoorbeeld hoeveel sneeuw er onder hem ligt. Het scheef rijden op de piste is een hele ervaring.

7. Geef je spieren rust met Oostenrijkse wellness

Wintersport is pittig voor de spieren. Wellness is dé manier om ze rust te gunnen, zodat je de volgende dag weer los kan op de pistes. Pak een relaxmoment in de sauna, boek een massage of zwem even lekker de verzuring van je spieren ervan af.

Tirol kent heerlijke wellnesshotels
Tirol kent heerlijke wellnesshotels.
Corno van den Berg

Zeker als ik meerdere dagen de piste op ga, gun ik mezelf standaard een hotel met wellness. Talloze hotels in de skigebieden van Tirol bieden het aan. Ik merk dat ik dan minder last heb van mijn spieren en dus meer kilometers kan maken en des te meer geniet.

Zelf de winter beleven in Tirol? Lees hier verder >