Gastronomie op waanzinnige pistes: proef Zuid-Tirol in Alta Badia

In de Italiaanse provincie Zuid-Tirol ligt Alta Badia, een zonnig skigebied met een bijzondere culinaire traditie. In de schaduw van de indrukwekkende Dolomieten wordt wintersport gecombineerd met culinaire creaties van het hoogste niveau.

Door Redactie
Skiërs op de wereldberoemde Sella Ronda: een cirkelvormige skitour rond het Sella-massief.
Skiërs op de wereldberoemde Sella Ronda: een cirkelvormige skitour rond het Sella-massief.
Foto door Südtirol Marketing - Alex Filz

De steile bergen van de Dolomieten komen als stenen klauwen uit de grond. Het UNESCO-Werelderfgoed, een van de indrukwekkendste landschappen van Europa, is een icoon voor Zuid-Tirol. Zowel sneeuw als zon zijn er in overvloed aanwezig, waardoor deze noordelijkste regio van Italië een populaire skibestemming is.

Italië staat bekend als een culinaire natie, maar Zuid-Tirol doet daar nog een schepje bovenop. Met 19 lokale restaurants die samen 26 Michelin-sterren hebben, is het de provincie met de hoogste dichtheid aan sterren in Italië. De unieke mix van alpiene en mediterrane invloeden zorgt voor verrassende gerechten.

Genieten van gastronomie op de pistes in Alta Badia.
Foto door Alex Moling

Wie houdt van goed eten en goed skiën, zal snel uitkomen in Alta Badia in de Badia-vallei. Er zijn veel zaken waar dit gebied bekend om staat: honderden kilometers aan skihellingen, adembenemende landschappen en de wereldberoemde Sella Ronda, een cirkelvormige skitour rond het Sella-massief.

Een skiër in Alta Badia.
Foto door Andre Schoenherr

De regio biedt verder een aaneenschakeling van culinaire verrassingen: berghutten die traditionele Ladinische gerechten serveren, Michelin-chefs die unieke recepten ontwikkelen en skiënde sommeliers die de wijnen van Zuid-Tirol introduceren. Alta Badia is dé plek waar wintersport en gastronomie hand in hand gaan!

Skitocht langs Ladinische smaken

Als onderdeel van het Ladinische taalgebied, is Alta Badia een plek met een unieke geschiedenis en cultuur. Het Ladinisch is waarschijnlijk de oudste taal in de Alpen. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 30.000 sprekers, van wie een groot deel in Alta Badia woont. 

De Ladinische bevolking van Zuid-Tirol is trots op de unieke cultuur die zij in de bergen in stand houden. Verbindende factoren voor het boerenvolk zijn landbouw, handnijverheid en een passie voor goed eten.

Alta Badia is ook heel geschikt voor lange winterse wandelingen.
Foto door Ivo Corrà

De Ladinische keuken staat bekend om eenvoudige, volle smaken en lokale ingrediënten. Bewoners van de afgelegen dorpen moesten zelfvoorzienend kunnen zijn, wat leidde tot een sterk ontwikkelde culinaire traditie met stevige gerstesoep, gevulde pasta’s en lokale kazen.

Een perfecte gelegenheid om de gerechten van de regio te ontdekken, is de La Crusc Skitour. De tocht kan zowel op ski’s als te voet worden afgelegd, en voert langs acht berghutten waar lokale specialiteiten worden geserveerd. De leerzame (maar vooral ook lekkere) activiteit is een van de beste familie-uitjes binnen Zuid-Tirol.

Kennismaken met Michelin-chefs

Voor fijnproevers is Alta Badia eveneens een uitstekende bestemming. Op een gebied van 15 vierkante kilometer liggen maar liefst zes Michelinsterren, verdeeld over drie restaurants. Tijdens het skiseizoen bundelen tien Italiaanse Michelin-chefs hun krachten voor de tiende editie van “A taste for skiing”. Dit culinaire concept combineert een typische skivakantie met de hoogwaardige kookkunsten van beroemde Italiaanse chefs.

Naast lekker eten, kan je ook goed ontspannen in het skigebied.
Foto door Ivo Corrà

Elk van de chefs – waaronder de drie Michelin-chefs uit de regio zelf – krijgt een berghut toegewezen op een van de hellingen van Alta Badia. Daar ontwikkelen zij ieder een uniek recept dat de hele winter door wordt geserveerd aan skiërs. Elk gerecht is gekoppeld aan een lokale wijn, gekozen door een sommelier uit Zuid-Tirol.

Wijnproeven op de piste

Uitkijken over een panorama van valleien en bergmassieven met een glas wijn in de hand – ‘genieten’ krijgt deze winter een nieuwe betekenis in Alta Badia. Tijdens Sommelier on the slopes vormen de pistes de idyllische setting voor een wel heel bijzondere wijnproeverij.

Geniet je van de beste wijnen, recht aan de piste.
Foto door Alex Moling

Skihutten in de Ladinische regio werken samen om de beste wijnen van Zuid-Tirol aan te bieden. Onder leiding van een skileraar en een sommelier kunnen bezoekers de wijnen stuk voor stuk proberen in de verschillende locaties.

Wie houdt van lekker eten en goede wijnen is helemaal op z'n plek in skigebied Alta Badia. Zelf de pure smaken van Zuid-Tirol ervaren? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De 26 mooiste reizen voor 2020
Wintersporten
5x Avonturen in het droomachtige Zuid-Tiroolse skigebied Seiser Alm
Fietsen
Off the beaten track Zwitserland: zelfs voor Zwitsers
Fietsen
Fietstochten door Zwitserland gecombineerd met boot en trein
Fietsen
Fietsevents in Zwitserland: 13 niet te missen rondes en wielerklassiekers

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.