Lunchen op wijngaarden, genieten aan zee en overnachten in lodges middenin de natuur: Zuid-Afrika spreekt velen aan vanwege de luxe en de ontspannen sfeer. Toch zijn er ook ontelbare mogelijkheden voor wie het reisschema een actieve draai wil geven. Ga op avontuur met deze vijf actieve belevenissen in Zuid-Afrika.

1. Paardrijden in de Drakensbergen

De Drakensbergen is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Deze muur van bergen vormt een deel van de grens met Lesotho. Hoge pieken en diepe dalen wisselen elkaar af in deze wildernis van ravijnen, spectaculaire uitkijkpunten, bijzondere planten en unieke vogelsoorten. De plek is een populaire wandelbestemming, maar er is nog een andere manier om Drakensbergen te verkennen: te paard! Rijd rustig door het bergachtige gebied en geniet van adembenemende uitzichten.

Drakensberg Foto MiquitosFlickr
Drakensberg. Foto: Miquitos/Flickr

2. Hiken in Tsitsikamma Nationaal Park

Snelle rivieren, dichte wouden, watervallen en wiebelende hangbruggen: Tsitsikamma Nationaal Park is de ideale omgeving voor actieve tochten. Het gebied heeft prachtige routes voor lange afstandswandelingen, zoals de populaire Otter Trail, maar ook een groot aantal spannende activiteiten voor onderweg. Tsitsikamma betekent 'plek met veel water'. Kajakken, raften en boottochtjes zijn manieren om deze waterwereld te verkennen. Ook de canopy tours, waarbij je over kabels van de ene naar de andere boomtop vliegt, zijn een geweldige manier om de omgeving vanuit een ander perspectief te zien.

Hangbrug in Tsitsikamma Nationaal Park Foto Matthew and HeatherFlickr
Hangbrug in Tsitsikamma Nationaal Park. Foto: Matthew and Heather/Flickr

3. Mountainbiken door wijngebieden

De omgeving van Stellenbosch staat bekend om één ding: wijn. Meer dan 200 producenten van wijn en druiven hebben zich in dit vruchtbare district gevestigd. Op de mountainbike wordt een trip door Stellenbosch net iets avontuurlijker. Al fietsend door het glooiende landschap vertelt een gids over de omgeving, de wijnen en de druiven die hier groeien. Bezoek de wijnboerderijen, proef verschillende prijswinnende wijnen en geniet van een lunch tussen het romantische decor van de wijngaarden.

4. Ontdek de Cangogrotten

Machtige formaties van kalksteen, lange stalactieten die van het plafond hangen en verborgen ondergrondse kamers – de Cangogrotten worden tot de mooiste grotten ter wereld gerekend. Dit natuurwonder in West-Kaap mag alleen met een gids bezocht worden. Verken de gangen van kalksteen en leer over de mensen van de San-bevolking die hier eeuwen geleden woonde.

Binnen in de Cangogrotten Foto ThomasFlickr
Binnen in de Cangogrotten. Foto: Thomas/Flickr

5. Wandelsafari door Hluhluwe

Een safari is natuurlijk onmisbaar op een reis naar Zuid-Afrika, maar er zijn meerdere manieren om de nationale parken te beleven. Op een wandelsafari ligt de nadruk op details die vanuit de auto vaak moeilijk te zien zijn, zoals sporen van dieren en kleine planten. Een ervaren gids kan alles uitleggen over de omgeving; het is bijna niet mogelijk om dichter bij de natuur te komen dan dit!

Bekijk onze leukste reizen naar Zuid-Afrika!