1. Braai

De bekende Zuid-Afrikaanse braai is eigenlijk het ultieme slow food. Het draait bij deze barbecue-experience niet alleen om het eten, maar om gezellig samenzijn met vrienden en familie. Bij een braai worden grote stukken vlees lekker langzaam gegaard op de gril. Wat wordt er allemaal opgelegd? Boerewors, sosatie (lamsspiesjes), biefstuk en kip. Braai is onlosmakelijk verbonden aan de Zuidafrikaanse cultuur. Er is zelfs een nationale braaidag! De lekkerste braai eet je bij Amadoda in Kaapstad, waar je kunt kiezen uit verschillende menus als de Piggyback, twee varkenskarbonades met brood en chakalaka (een soort groentechutney). Braairestaurant Mzoli's in township Gugulethy bij Kaapstad is echt een culinaire beleving. Zowel locals als bezoekers komen hier graag. Kies je vlees uit bij het slagerij-gedeelte, laat het vervolgens marineren en breng het naar de braai. Alles onder begeleiding van luide muziek.

Braai bij een straatkraampje in Long Street Kaapstad Foto Hoberman CollectionGetty Images
Braai bij een straatkraampje in Long Street, Kaapstad. Foto: Hoberman Collection/Getty Images.

2. Boboti in Bo-Kaap

De historische wijk Bo-Kaap is bekend om de vrolijk gekleurde huisjes, maar de keuken van Bo-kaap is net zo kleurrijk. Bevrijde Maleise en Indonesische slaven vestigden zich hier rond 1830 en creëerden de kookstijl waarbij plaatselijke ingrediënten en oosterse smaken de hoofdrol spelen. Drink een kop faloodah, een naar rozen geurende melk- en tapiocadrank, in een cafe aan Rose street. Volg de geur van kaneel, kardemom en gember naar Atlas Trading, een winkel waar dozen henna naast blikken kokosolie en witte kardemom wachten. In restaurants als Biesmiellah en Bo-Kaap Kombuis eet je met de locals en proef je de Kaap-Maleisische gerechten als bobotie (gerecht van gehakt, rozijnen en kruiden) denningvleis (lamsstoofpot) en smoorsnoek (gestoofde snoek met aardappels, tomaat en amandelen).

Bunny chow is een currygerecht geserveerd in witbrood Foto GOSam ReindersGetty images
Bunny chow is een curry-gerecht geserveerd in witbrood. Foto: GO!/Sam Reinders/Getty images

3. Bunny chow

Het bijzondere aan bunny chow is de manier waarop het geserveerd wordt: in een uitgehold witbrood. Het curry-gerecht staat op veel menukaarten in Johannesburg en Kaapstad, maar vooral in Durban, het epicentrum van de Indische gemeenschap, is de Bunny chow een must-eat. Het gerecht werd gecreëerd in de jaren 40 van de vorige eeuw, toen plantage-arbeiders uit India naar Zuid-Afrika kwamen. Het holle brood was een handige manier om hun eten mee de velden in te nemen. Proef dit gerecht bij A Taste of India in Wilson's Wharf of bij Patels Vegetarian Refreshment Room, al meer dan 80 jaar een instituut aan Grey Street. Let op, er is een ongeschreven regel: de Bunny chow eet je met je handen. Breek een stuk brood af en dopen maar!

4. Streetfood: de Walkie Talkie

De meeste streetfood-verkopers in Zuid-Afrika verkopen het: de Walkie Talkie. Een toepasselijke benaming voor…. de gefrituurde kop en poten van de kip. Geserveerd met pap, is dit een typische Zuid-Afrikaanse, spotgoedkope snack. Lekker knapperig en overal langs de weg te verkrijgen, een must-eat voor een avontuurlijke Zuid-Afrikaanse roadtrip!

Koeksister Foto Tannis TooheyGetty Images
Koeksister. Foto: Tannis Toohey/Getty Images

5. Zoet!

Genoeg heerlijke zoete snacks en toetjes om verslaafd aan te raken tijdens een verblijf in Zuid-Afrika. Een van de meest geliefde desserts is de melktert, een erfenis van de Nederlandse kolonisten. Melktert is simpel maar o zo lekker: een zoete taartbodem gevuld met een mengsel van melk, suiker en ei. Bestel een stuk bij The Whippet in Johannesburg of bij Old Gaol in Swellendam. De caloriebom koeksister is een soort kruising tussen een donut en een oliebol. Het stukje gevlochten deeg wordt gefrituurd en krijgt daarna nog eens een lekkere laag siroop eroverheen. Sister komt niet van 'zuster' maar van 'sissen', wat frituren betekent.