De felgekleurde verkleedhokjes op het strand vormen het gezicht van Muizenberg. Het stadje ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad en is van oorsprong een echte badplaats. In eerste instantie als een plek waar inwoners van Kaapstad een strandhuisje bouwden, later werden er statige Victoriaanse huizen bijgebouwd; het geheel vormt een prettige afwisseling met Kaapstad.

Tijdens de Slag om Muizenberg heeft het Nederlandse leger in 1795 verloren van een vele malen sterker Engels leger, die naar het schijnt een 2000-koppig leger naar Muizenberg brachten. Na Muizenberg namen de Engelsen in rap tempo het gebied rondom Kaapstad in, waarmee een einde kwam aan 140 jaar Nederlandse heerschappij over Kaap de Goede hoop. De slag om Muizenberg is daarmee belangrijk voor de geschiedenis van Zuid-Afrika, en bezoekers worden uitgenodigd het voormalige slagveld te bezichtigen.

This is an image
Jim Sher, Flickr

Muizenberg staat inmiddels vooral bekend als een surfparadijs, hoewel dat voornamelijk voor beginners geldt. Uitgerekend in de wintermaanden (mei tot september), wanneer de vliegtickets goedkoop zijn, is de swell er goed. Daar komt bij dat de watertemperatuur hier veel aangenamer is dan de temperatuur bij Kaapstad. In de zomermaanden is het strand vergeven van de kitesurfers, die hier profiteren van de sterke wind uit het zuidwesten. Overigens profiteren ook haaien van het aangename water, maar het aantal incidenten blijft gelukkig beperkt tot één à twee per jaar.

Wil je ook een dagje flaneren door Muizenberg maar is surfen niet je ding? Je vindt in het stadje ook het oudste huis van Zuid-Afrika. Dat is het Post Huijs en dateert uit 1673. Het was een seinstation in de gloriedagen van de VOC en inmiddels is het een museum dat de Slag om Muizenberg laat zien. Daarnaast legt de trein tussen Kaapstad en Simon's town, ‘the Southern Line’, een mooie route af.