Van hoogtepunt naar hoogtepunt in de Drakensbergen

Klim naar de hoge bergtoppen voor een spectaculair uitzicht en stop onderweg bij een van de indrukwekkende watervallen of drink een biertje in de hoogste pub van Afrika! Je bevindt je in de waanzinnige natuur van de Drakensbergen.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Getty Images

Vanaf de hoge rotsen kijk je uit over een groen glooiend landschap, de warme Zuid-Afrikaanse wind waait zachtjes door je haar. Je staat op de top van de Drakensbergen: een spectaculair berglandschap in het oosten van Zuid-Afrika, waar je wandelt tussen hoge, spitse bergtoppen – die zouden lijken op de rug van een draak, vandaar de naam –, langs kronkelende rivieren, hoge watervallen en door opvallend groene bossen. Dit is het grootste berggebied van Zuid-Afrika! 

Voor spectaculaire uitzichten over de valleien van het duizend kilometer lange berggebied hike je naar de steile bergtoppen in het Royal Natal National Park. In dit deel van de Drakensbergen loop je van het ene hoogtepunt naar het andere. Op het hoogste punt sta je op een bergtop op 3482 meter hoogte waarvandaan je neerkijkt op de diepe, groene dalen waar je eerder op de dag nog zelf ronddwaalde.

In het nationale park kom je één van de spectaculairste watervallen ter wereld tegen: er is maar één waterval op aarde hoger dan de Tugela Falls, waar het water van bijna duizend meter naar beneden dendert. Het volgende hoogtepunt dient zich al snel aan in de vorm van het oude Amphitheater. Nee, niet zoals bij de Romeinen. Het Afrikaanse Amphitheather is een vijf kilometer lange, hoge rotswand die midden door het park loopt. Het letterlijke hoogtepunt ligt op de Mont-Aux-Sources. Om hier te komen moet je maar liefst 3254 meter omhoog klimmen, waarvan het laatste stuk met een touwladder. Het uitzicht? Dat is de zware klim dubbel en dwars waard.

Foto door Talisman Travel

Vanuit het Royal Natal National Park rijdt je met een 4x4 naar Didima Valley voor een niet te missen bezoekje aan het splinternieuwe San Art Centre. Hier sta je oog in oog met oude rotstekeningen van de inheemse San, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, lang voordat jij als reiziger door de berglandschappen wandelde. Hou je van een rondje golfen? Dan wil je de Catchkin & Champagne Valley niet overslaan. De imposante bergen op de achtergrond van de golfbanen zorgen voor een unieke en adembenemende setting.

Last but not least, is er de Lost Valley. Wandel over een oude, wiebelende hangbrug in dit meest afgelegen deel van de Drakensbergen. En hoe sluit je een bezoek aan dit bijzondere gebied in Zuid-Afrika beter af dan met een drankje bij de hoogste pub van het hele continent op de grensovergang tussen Zuid-Afrika en Lesotho: de Sanipas? Kun je alles wat je gezien hebt, nog eens laten bezinken onder het genot van een lekker ijskoud biertje!

Tip: Verblijf in het Cleopatra Mountain Farmhouse, een oude boerderij die is omgetoverd tot een luxe, kleinschalige accommodatie op een toplocatie aan een meer in het Drakensgebergte.  

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Zuid-Afrika
Beleef een vleugje Nederland in ‘skitterend’ Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Reiswijzer: Noordkaap, Zuid-Afrika
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Zuid-Afrika
Noordkaap: Het geheim van Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.