Op dit Zweedse eiland heeft de tijd stilgestaan

In het geval van een nucleaire aanval moest dit schiereiland als toevluchtsoord voor de Zweden dienen. Nu is dit voormalige militaire oefenterrein op Gotland een plek waar hipsters komen voor een lekker maal of een festival.

Door Marianne Wilschut
foto's van Skälsö architecten
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET

In 1963, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, werd het Zweedse Bungenas volledig afgesloten voor het publiek. Alleen militairen lieten af en toe hun gezicht zien voor een oefening op dit noordoostelijke puntje van Gotland. Ondertussen kon de natuur rustig zijn gang gaan. Nadat de militairen er in 2000 definitief vertrokken, kocht vastgoedontwikkelaar Joachim Kuylenstierna de grond. 

Kuylenstierna besloot de ongerepte sfeer van het schiereiland in tact te laten om zo de Zweden opnieuw kennis te laten maken met dit stukje grond dat prima als locatie voor een Ingmar Bergmanfilm had kunnen dienen. Samen met Skälsö architecten startte Kuylenstierna in 2010 de verbouwing van het terrein en opende er een restaurant en café, vakantiehuizen volgen nog. De bunkers en de oude leisteengroeve mochten blijven staan. 

Het moderne restaurant ademt nog steeds de sfeer van de jaren ’50.

Nadat de tijd er bijna vijftig jaar heeft stilgestaan, trekt Nystom nu stukje bij beetje meer bezoekers die komen genieten van de unieke sfeer op het schiereiland en het mooie uitzicht over de Baltische Zee. Die sfeer wordt deels versterkt doordat er geen auto’s mogen komen. Bezoekers moeten die achterlaten bij de roestige hekken die de militairen om de grond hadden gezet. Vandaar kunnen ze lopend of met een gehuurde oude legerfiets het restaurant en het café bereiken. De mooie naaldbomen en de schaapskudde die daar tussen scharrelt, maken die wandeling geen straf.

Die zijn gevestigd in de oude kantine en winkel van de oude leisteengroeve die er al zat voordat de militairen er kwamen. Er worden regelmatig kunstexposities gehouden en ook treden er regelmatig muzikanten op. Vorig jaar werd er zelfs een populair muziekfestival georganiseerd.

Restaurantmanager Sonny Gustafsson is blij dat de oude hekken nog om het terrein staan. ‘Ik heb een hekel aan mensen die de natuur opzoeken met hun auto’, zei hij tegen The New York Times. ‘Zij missen de geuren van het bos en proef je de sfeer niet.’ 

Bij de oude schoorstenen van de voormalige leisteengroeve zit nu een café.
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zweden
De diversiteit van Dalarna
Zweden
Tussen de wilde dieren bij Orsa
Zweden
De wonderlijke Koster-eilanden
Zweden
Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden
Zweden
Pelgrimsroute St. Olavsleden: Zweden (1)

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.