1. Mountainbiken in Skåne

Van bloedstollende downhillroutes door dichte, ongerepte bossen tot spannende, smalle kustpaadjes met uitzicht over ruige kliffen. De Zuid-Zweedse regio Skåne heeft alles in huis voor zowel gevorderde als beginnende mountainbikers. En omdat de zomers in dit deel van Zweden lang duren en de winters mild zijn kun je hier het hele jaar door terecht voor een goede work-out van je benen. Zo is het heuvelachtige Backaleden-trail vlakbij Brösarp een flinke aanslag op je kuiten, maar de bijzondere Tockabjärs källor-waterbronnen en de Hallamölla vattenfall, Skåne’s hoogste waterval, maken deze tocht zeker de moeite waard.

This is an image
Frederik Johs

2. Kitesurfen in Öland

Het zonnige eiland Öland is een favoriete vakantiebestemming van de Zweden. Zelfs de Zweedse koninklijke familie is hier ’s zomers geregeld te vinden. Naast prinses Victoria en andere royals is het eiland ook een favoriete hangout van fanatieke surfdudes. Omdat tussen het Zweedse vasteland en Öland altijd een stevige wind staat, hebben zich aan de westkust enkele fanatieke kitesurfers verzameld die op het water halsbrekende toeren uithalen. Op de kitesurfscholen die vlakbij het Haga-park zijn gevestigd, brengen ze die trucjes anderen graag bij.

3. De langste zipline van Europa

De naam Kamikaze Zip zegt het al. Deze zipline is voer voor waaghalzen. Het 2100 meter lange traject is de spannendste route die je in het Little Rock Lake park in Småland kunt nemen. Op sommige punten bungel je er op 57 meter hoogte in de lucht. Met een snelheid van tot wel 75 km/h roetsj je tussen de boomtoppen en over meren en kloven. Onderweg stop je onder andere op een twintig meter hoge klif en beklim je een steile ladder van 5 meter hoog. Met in totaal 3,3 km aan ziplines is het Little Rock Lake Park het grootste ziplinepark van Europa. Je bungelt er letterlijk tussen de natuur. In het park worden geregeld elanden, wolven, wilde zwijnen en andere bijzondere dieren gezien.

4. Mountainbiken in Idre Fjäll

Wie op de pedalen stapt in Idre Fjäll zal af en toe wellicht in de handrem moeten knijpen vanwege een overstekend rendier. De dieren zijn hier niet gewend om voor mensen op de vlucht te gaan, en dat is met zo’n groot gewei waarschijnlijk ook niet nodig. In dit ruige en uitgestrekte natuurgebied rondom de berg Städjan en de berg Nipfjället zijn verschillende mountainbikeroutes uitgezet geschikt voor elk niveau. Ook is er een skills area met een pump track. Wie voor een spannende downhill gaat, kan ’s zomers de fiets meenemen in de stoeltjeslift en via de inmiddels groene skipistes naar beneden sjezen.

This is an image

5. Rotsklimmen in Västervik

Ze lijken achteloos door de goden neergegooid. De enorme rotsen rondom Västervik zijn momenteel de hotspot voor rotsklimmers. De Zweedse bouldercup die hier ieder jaar wordt georganiseerd trekt de beste boulders die hier hun halsbrekende kunsten vertonen op de loodrechte granieten wanden. Geen pro? Dan kun je hier het fly-on-the-wall-gevoel ervaren met een cursus rotsklimmen van het klettercentrum van Västerik. Dus ben je uitgekeken op de Ardennen? Probeer dan eens wat Zweedse hard rock.

Ook zin in een adrenalinekick in Zuid-Zweden? Boek hier je reis >

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten.