Ribersborg: klassiek stadsstrand

Stijlvolle houten pieren, douches, barbecues en zelfs een sauna. Ribersborg, het 2,5 km lange stadsstrand van Malmö is van alle gemakken voorzien. Ribban, zoals de inwoners van Malmö het noemen, leent zich uitstekend om te surfen, zwemmen of om over het Sont naar Kopenhagen en de 16 km lange Öresundbrug te staren. Doorgebakken? Neem dan een duik in het fraaie, klassieke koudwaterbadhuis.

This is an image
Jaque de Villiers

Åhus: het Volendam van Zweden

Zodra in mei de zonnestralen aan kracht winnen, steken de eerste dappere baders op het Täppetstrand van Åhus al een voorzichtige teen in het zeewater. Het is een van de meest populaire stranden aan de oostkust van Skåne mede dankzij het ondiepe water. Het lange zandstrand is onderdeel van de Ålakusten, de palingkust. Deze lekkernij wordt gerookt of gekookt geserveerd in een van de vele hippe strandtenten. Bestel er een glaasje wodka bij: de stokerij van de bekende Absolut wodka staat namelijk in Åhus.

Skanör – Falsterbo: bontgekleurde strandhuisjes

Spannende cocktails en Zwedens beste Italiaanse ijs en koffie. Het is niet voor niets dat de hippe inwoners van Stockholm ’s zomers massaal naar Skanör – Falsterbo trekken. De duinen langs het kilometerslange strand van dit bijzondere schiereiland van Skåne staan vol met bontgekleurde badhuisjes en hippe strandtenten. Wie goed zoekt, kan in het witte zand barnsteen vinden dat door de zee wordt aangespoeld.

This is an image
Werner Nystrand

Öland: koninklijke allure

Het eiland Öland heeft de meeste zonuren van Zweden. Geen wonder dat de Zweedse koninklijke familie hier ’s zomers een kleurtje komt opdoen. Naast prachtige zandstranden heeft dit eiland nog meer natuurschoon in huis. Zo staat de Stora Alvet, het kalksteenplateau in het zuiden van het eiland, op de Unesco-werelderfgoedlijst. Hier groeien alleen al dertig soorten orchideeën. Ook houden de Ölanders wel van een feestje. Tijdens het bloemen-, kreeften- en oogstfeest worden buiten lange tafels gedekt die vol gezet worden met lekkernijen en schnapps.

Västervik: paradijselijk eilandenrijk

De ruim 4500 eilanden en riffen vlakbij Västervik vormen misschien wel de mooiste archipel van Zweden. Sommige eilanden van het Tjust-eilandenrijk zijn niet groter dan een postzegel. Hier tref je uitsluitend zonnebadende zeehonden en watervogels. Op de wat grotere eilandjes duiken de bekende rode Zweedse stuga’s op tussen de scheren, rotsen en strandjes. Vanuit Västervik vertrekken dagelijks boten voor bijzondere excursies naar de eilanden. Je kunt er zelfs aanmonsteren op een zeearendsafari.

This is an image
Nathalie Chavez

Kijk hier voor nog meer mooie stranden in Zuid-Zweden.

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten.