We zijn in een afgelegen dorpje in Quebec in de jaren '20. Joseph-Armand Bomberdier maakt zijn vader helemaal gek door constant alle apparaten in het huis uit elkaar te halen en weer op te bouwen. Om hem bezig te houden, koopt zijn vader een kapotte motor voor hem. Na meer dan een jaar komt Joseph uit zijn garage tevoorschijn met een luid brommende uitvinding. Niet alleen heeft hij de motor weer aan de praat gekregen: hij heeft hem bevestigd aan een soort slee met een propeller achterop. Een van de eerste sneeuwscooters is geboren.

Vanwege de uitdagingen van vervoer in besneeuwde gebieden werd al voor 1900 geëxperimenteerd met sneeuwvoertuigen, die er vaak uitzagen als omgebouwde auto's. In de daarop volgende eeuw ontwikkelde het ontwerp zich in rap tempo tot iets dat lijkt op de huidige sneeuwscooter. Met de mogelijkheid om bergen te beklimmen en lange afstanden af te leggen, heeft de sneeuwscooter veel nieuwe gebieden toegankelijk gemaakt voor de mens. Tegenwoordig is een tocht op een sneeuwscooter een van de populairste activiteiten in winterse gebieden zoals Zweeds Lapland!

This is an image
Graeme Richardson

Zelf sjezen op een sneeuwscooter

Een sneeuwscootertour is een intens avontuur en een van de beste manieren om in enkele uren een groot deel van de omgeving rond Luleå te zien. Leer over het besturen van deze snelheidsduivels op het ijs en vertrek dan op een tocht door de sprookjesachtige witte wereld van dit stukje Zweeds Lapland. Beleef vier uur op het glinsterende ijs van de bevroren zee, dat soms in metershoge formaties bevroren raakt. Onderweg wordt een stop gemaakt voor een lunch en een warm drankje. Bezienswaardigheden op de route zijn een kapel uit 1774 en een vishutje. Probeer zelf het ijsvissen ook even uit, voordat je weer richting Luleå racet over de witte ijsvlakte.

Zelf naar Zweeds Lapland en een sneeuwscootertour maken? Bekijk de reizen van NORDIC, Voigt Travel en Buro Scanbrit! Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.