Het zuidelijkste puntje van Zweden, Skåne, staat bekend om de kastelen, tuinen, ongerepte natuurgebieden en de op een na grootste stad van Zweden. De meeste reizigers die deze regio bezoeken, verblijven dan ook in Malmö. Maar ook buiten deze stad ligt een wereld aan mogelijkheden, verborgen in de bossen, meren en rivieren van Zuid-Zweden.

Skåne is een van de zonnigste plekken in Zweden en is gezegend met een uitgebreid waternetwerk en verschillende natuurreservaten. Een van de beste manieren om dit deel van Zweden te verkennen is daarom niet met de auto of het openbaar vervoer, maar al peddelend in een kajak of kano. Geniet van het kalmerend kabbelende water en het ritmische gehobbel van het vaartuig. Dobber langs lieflijke dorpjes, neem een duik in de spiegelende meren en kies elke avond zelf een plek om de tent op te zetten.

This is an image
M. Tannus

Dichter bij de natuur

Zweden is niet voor niets een van de populairste bestemmingen voor outdoor-liefhebbers. Wildkamperen is hier overal toegestaan volgens het allemansrecht. In de Zweedse natuur mag dus onbeperkt worden gewandeld, gezwommen en gekampeerd – zolang de tent niet meer dan één nacht op dezelfde plek blijft staan. De enige voorwaarde is dat de natuur met respect behandeld wordt, wat bijvoorbeeld betekent dat er op bepaalde plekken geen vuur mag worden gemaakt en dat er geen beschermde planten worden geplukt.

Wie echt een avontuur wil maken van een kajak- of kanotocht, kan ervoor kiezen om zelf het avondeten te vangen. Zowel in de zee als in veel meren is het mogelijk om te vissen. Zalm, forel, makreel en kabeljauw leven in overvloed in de wateren van dit stukje Zweden. Uitstapjes met lokale vissersboten worden vanaf verschillende locaties aangeboden.

This is an image
M. Tannus

De beste plek om te water te gaan

Als een van de grootste meren in Skåne is Immeln een perfect beginpunt voor een kajak- of kanotocht. Op meer dan 200 kleine eilandjes in het meer mogen bezoekers hun tent opzetten. Voor dramatische kustlandschappen is het schiereiland Kullaberg de ideale bestemming. In dit natuurgebied in het noordwesten van Skåne lopen kajakkers regelmatig nieuwsgierige zeehonden en bruinvissen tegen het lijf.

De rivier Rönne meandert door het hart van Skåne. Door de afwisseling van kalme en snellere wateren blijft een kanotocht langs deze route altijd spannend. De landschappen langs de oevers van de Rönne zijn even divers als de rivier zelf, van glooiend platteland tot wilde, dichte wouden.

This is an image
M. Tannus

In het oosten van Skåne ligt Vattenrike, een UNESCO-biosfeerreservaat dat onder meer bestaat uit een baai aan de Baltische Zee, een deel van de rivier Helge å en drie grote meren. Dit beschermde natuurgebied is een ideale plaats voor een safari. Spot adelaars, kraanvogels, meervallen in de omgeving van bossen en moerassen.

Wil je nog meer leuke dingen doen in Zuid-Zweden? Lees dan ook: ‘De 10 must-do's in Skåne’ en ‘De 10 leukste activiteiten in Småland’.

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten.