1. Bern

De Zwitserse bondsstad heeft dan wel een middeleeuws uiterlijk, de stad is in alle andere opzichten modern. Maak een wandeling langs de rivier de Aare om het beste van Bern te zien: de vele hoge bruggen, het historische centrum en de eeuwenoude ‘Berenput’, waar nog steeds bruine beren in gehouden worden. Proef de ultieme chocolade, volg de voetsporen van Albert Einstein in het Einsteinhuis en -museum, en ontdek het ondergrondse uitgaansleven in de met graffiti bespoten Reitschule. Lees voor meer informatie ‘48 uur in Bern’.

De oude binnenstad van Bern
De oude binnenstad van Bern.
Bern Tourismus

2. Matterhorn

Zo'n 150 jaar geleden zetten klimmers voor het eerst voet op de top van de Matterhorn, een karakteristieke piek in de Walliser Alpen. Sindsdien staat het Zwitserse boerenbergdorpje Zermatt op de kaart als uitvalsbasis voor bergsporters die de iconische Matterhorn willen beklimmen. Wie liever met beide benen op de grond wilt blijven, kan het Matterhorn Museum bezoeken en leren over de geschiedenis van de regio en het bergtoerisme. Lees meer over de geschiedenis van het bergtoerisme in dit stuk over de Matterhorn.

Perfect zicht op de Matterhorn
Perfect zicht op de Matterhorn.
Ascent Media/Getty Images

3. Art Basel

Meerdere musea van wereldklasse en talloze kleinere galeries met topstukken: Basel is zonder twijfel een van de aantrekkelijkste steden op het gebied van kunst. Het is dan ook niet vreemd dat het grootste kunstevenement ter wereld hier begon. Art Basel is een jaarlijkse gebeurtenis die niet alleen in Basel, maar tegenwoordig ook in Miami Beach en Hong Kong gehouden wordt. Zowel de gevierde meesters als innovatieve jonge kunstenaars krijgen tijdens dit festival een podium, met tot resultaat een uiterst gevarieerde massatentoonstelling.

4. Genève

Geslingerd rond Europa's grootste bergmeer wordt Genève regelmatig gezien als de hoofdstad van Zwitserland – ten onrechte, want de Zwitserse bondsstad is Bern. Desalniettemin heeft het stijlvolle Genève genoeg in huis om een van Europa's aanlokkelijkste bestemmingen te zijn. Jaag koopjes op de vlooienmarkt van Plainpalais, nip aan een cocktail in een van de hippe bars of struin door de historische straten van deze idyllische wereldstad.

5. Graubünden

Spitse granietmassieven, gelauwerde wijnen, schattige spoorlijntjes, knusse stadjes en uitdagende wandelroutes: Graubünden, waar 150 jaar geleden het wintertoerisme werd geboren, is een openluchtmuseum van de Zwitserse natuur en cultuur. In de winter is het dorpje St. Moritz een walhalla voor wintersporters en in de zomer vormen Chur en omgeving een aantrekkelijk wandelgebied, bestaande uit rauwe natuur. Lees ook het verhaal ‘4 redenen om Graubünden in de zomer te bezoeken.’

6. Zürich

Levendige straten met het waanzinnige uitzicht van de Alpen op de achtergrond: een bezoek aan Zürich is een onvergetelijke ervaring. Een wereldberoemde winkelstraat vol luxe-artikelen, een enorme kunstcollectie verspreid over tientallen musea, en een gevarieerd aanbod aan eet- en uitgaansgelegenheden – dit is een stad waar het vanzelfsprekend is om te genieten van de verfijndere zaken in het leven.