Reiswijzer: Graubünden, Zwitserland

Graubünden is de wieg van Heidi, de Rijn en van kunstenaars als Alberto Giacometti. ’s Zomers biedt dit land van 150 dalen, 615 bergmeren en talloze scherpe pieken genoeg vertier voor liefhebbers van frisse berglucht, sprankelend water en moderne kunst.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door Mats Silvan, Anp

De reis

Graubünden is per vliegtuig het snelst te bereiken via Zürich. Swiss International Air Lines vliegt dagelijks vier keer van Amsterdam naar Zürich. 

Openbaar vervoer

Een tochtje met de postauto, trein of bus geeft een bezoek aan de regio net iets extra’s. Met de Graubünden Pass kun je drie of vijf dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in de regio van jouw keuze of in heel Graubünden.

Gratis kabelbaan

In de zomermaanden zijn veel kabelbanen voor hotelgasten gratis.

Goudwassen in de Rijn

Voor wie zijn zilvervloot nog niet binnen is, kan zijn geluk beproeven met goudwassen. De bodem van de Rijn bevat bij de plek waar hij ontspringt nog veel goudsnippers. Professionele goudzoeker August Brändle toont zijn gasten de beste wasplaatsen.

Culinaire tip

Na een Bündnerplatte en salsiz of een lekker alpenkaasje met een lokaal wijntje, moet je zeker capuns bestellen. Deze hartige rolletjes van spinazie-, bieten- of koolbladeren hebben vaak verrassende vullingen. In de Capunseria in Flims, een klein gezellig restaurant in een voormalige koeienstal midden in de bergen, draait alles om deze lokale lekkernij.

Heidi-tour

Dankzij het wereldberoemde boek van Johanna Spyri, de film en de tv-serie is Heidi de bekendste Bündnerin geworden. Het Zwitserse bergmeisje hoort bij Graubünden, net zoals de steenbok, het Reto-Romaans en de bergen. Een bijzonder wandelpad, dat begint en eindigt bij Station Maienfeld, voert door de wijnheuvelsin het land van Heidi.

Botanische alpentuin

Behalve van de Zwitserse bergflora kun je in Graubünden ook genieten van bijzondere planten en bomen uit de Pyreneeën, Nieuw-Zeeland en Nepal. In de alpentuin Alpinum Schatzalp in Davos bloeien van juni tot september meer dan 3500 verschillende bergplanten uit de hele wereld. De botanische alpentuin bevindt zich achter het historische Hotel Schatzalp dat in 1900 zijn deuren opende als luxe sanatorium.

Jubileum: 150 jaar wintertoerisme

Wintertoerisme is een Zwitserse uitvinding. Het fenomeen ontstond 150 jaar geleden in Sankt Moritz en Davos in Graubünden. Bezoek de website voor een overzicht van winterse festiviteiten ter gelegenheid van dit jubileum.

Algemene info over Graubünden

Nadere informatie over de in dit artikel besproken bezienswaardigheden in Graubünden is makkelijk terug te vinden via deze link.

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal van Marianne Wilschut over Graubünden in Traveler 01-2015.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zwitserland
Zwitsers zwembad gaat viraal
Zwitserland
Zwitserland: Wandelroute over grootste gletsjer in de Alpen
Zwitserland
Eerste sporen in de Zwitserse sneeuw
Zwitserland
Wandelroute over ’s werelds langste tunnel
Zwitserland
4 redenen om Graubünden in de zomer te bezoeken

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.