Steve Vandenberghe, burgemeester van de kuststad Bredene, kwam met het idee een fietssnelweg aan te leggen die langs de gehele Vlaamse kustlijn loopt. Tijdens overleg tussen alle burgemeesters van de kuststeden is besloten de haalbaarheid van de aanleg van zo’n snelweg te onderzoeken met een Europese subsidie.

Vlaanderen kent een uitgebreid fietspadennetwerk, die je via een systeem van knooppunten, terug te vinden op speciale kaarten, kan verkennen. Zo kan je het hele noordelijke gedeelte van België gemakkelijk per fiets trotseren, maar de Vlaamse kust is daarop een uitzondering. De smalle fietspaden lopen daar langs drukke wegen en ze lopen vaak midden door het toeristische centrum, waar voetgangers de weg versperren.

De kustfietssnelweg moet een breed, van de weg gescheiden fietspad worden, dat zo min mogelijk kruispunten passeert. De snelweg is niet enkel bedoeld om toeristen aan te trekken. De burgemeesters van kuststeden willen op deze manier ook ruimte maken voor het toenemende aantal elektrische fietsen in de regio. Verder moet de extra ruimte voor fietsers een gezond alternatief bieden voor de auto, wat zowel files als milieuvervuiling zou verminderen.

Lees ook: ‘Canada opent deels autovrije fietsroute van 24.000 kilometer