Skip to Content

Menu van de toekomst: insecten, zeewier en bloederige vegaburgers

Hoe zal het nieuwe voedsel van de 21ste eeuw eruitzien? Hier zijn 5 voedingsmiddelen die binnenkort waarschijnlijk heel normaal zijn op tafel.
Krekels voor in chips energierepen en in andere levensmiddelenWie zich een toekomstig dieet op basis van insecten voorstelt ziet misschien een tarantulaop een stokje voor zich Maar denk liever aan smoothies We gaan vlees niet vervangendoor insecten zegt Julie Lesnik de auteur van het boek Edible Insects and Human EvolutionInsecten kunnen worden verwerkt in diervoeding of in producten die we toch al eten chips eiwitrepen en smoothiepoeders Lesnik Insecten zijn te gebruiken als elk ander ingredintpinterest icon
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
1
Krekels voor in chips energierepen en in andere levensmiddelenWie zich een toekomstig dieet op basis van insecten voorstelt ziet misschien een tarantulaop een stokje voor zich Maar denk liever aan smoothies We gaan vlees niet vervangendoor insecten zegt Julie Lesnik de auteur van het boek Edible Insects and Human EvolutionInsecten kunnen worden verwerkt in diervoeding of in producten die we toch al eten chips eiwitrepen en smoothiepoeders Lesnik Insecten zijn te gebruiken als elk ander ingredint
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
Krekels, voor in chips, energierepen en in andere levensmiddelen Wie zich een toekomstig dieet op basis van insecten voorstelt, ziet misschien een tarantula op een stokje voor zich. Maar denk liever aan smoothies. ‘We gaan vlees niet vervangen door insecten,’ zegt Julie Lesnik, de auteur van het boek Edible Insects and Human Evolution. Insecten kunnen worden verwerkt in diervoeding of in producten die we toch al eten: chips, eiwitrepen en smoothiepoeders. Lesnik: ‘Insecten zijn te gebruiken als elk ander ingrediënt.’
2
Wat zit er in zon bloederige vegaburgerDe Impossible Burger is gemaakt van tarwe en aardappeleiwit kokosolie en andere ingredinten waaronder heem op gistbasis die de burger zijn bloederige effect geeft De producenten benadrukken de milieuimpact van de bioindustrie volgens hen is het probleemniet zozeer het ten van vlees als wel dat het van dieren afkomstig is We zoeken op moleculairniveau uit wat vlees tot vlees maakt zegt Jessica Appelgren van Impossible Foods en dat proberen we te imiteren op basis van planten
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
Wat zit er in zo’n bloederige vegaburger? De Impossible Burger is gemaakt van tarwe- en aardappeleiwit, kokosolie en andere ingrediënten, waaronder heem op gistbasis, die de burger zijn bloederige effect geeft. De producenten benadrukken de milieu-impact van de bio-industrie; volgens hen is het probleem niet zozeer het éten van vlees als wel dat het van dieren afkomstig is. ‘We zoeken op moleculair niveau uit wat vlees tot vlees maakt,’ zegt Jessica Appelgren van Impossible Foods, ‘en dat proberen we te imiteren op basis van planten.’
3
Een Pale Ale die de bodem ten goede komtToen in de jaren 80 duidelijker werd wat de gevolgen waren van intensieve landbouw kwam de wetenschap al snel met een mogelijke oplossing meerjarig graan Ze kwamen uit op Kernza een graan op basis van een soort tarwegras dat tot dan vooral werd gebruikt in diervoeding Het gewas heeft een drie meter diep wortelstelsel en kan tien jaar achtereen worden geoogst Kernza wordt geleidelijk ingezet op commercile schaal
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
Een Pale Ale die de bodem ten goede komt Toen in de jaren ’80 duidelijker werd wat de gevolgen waren van intensieve landbouw, kwam de wetenschap al snel met een mogelijke oplossing: meerjarig graan. Ze kwamen uit op Kernza, een graan op basis van een soort tarwegras dat tot dan vooral werd gebruikt in diervoeding. Het gewas heeft een drie meter diep wortelstelsel en kan tien jaar achtereen worden geoogst. Kernza wordt geleidelijk ingezet op commerciële schaal.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Soylent Silicon Valley zet onze manier van eten op zn kopSoylent kwam in 2013 op de markt Het was een initiatief van mensen uit de softwarebranche die een voedzame en efficinte alomvattende maaltijdvervanger wilden vinden Het werd in de markt gezet als een modern en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel voedsel Maar in 2016 moest het bedrijf zijn maaltijdrepen en poeders terugroepen nadatconsumenten hadden geklaagd dat ze moesten overgeven en diarree kregen Niettemin werd Soylent alleen maar populairder
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
Soylent: Silicon Valley zet onze manier van eten op z’n kop Soylent kwam in 2013 op de markt. Het was een initiatief van mensen uit de softwarebranche, die een voedzame en efficiënte, alomvattende maaltijdvervanger wilden vinden. Het werd in de markt gezet als een modern en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel voedsel. Maar in 2016 moest het bedrijf zijn maaltijdrepen en poeders terugroepen nadat consumenten hadden geklaagd dat ze moesten overgeven en diarree kregen. Niettemin werd Soylent alleen maar populairder.
5
Algenolie  als alternatief voor palmolieOp de foto is rucola met algenolie te zien Volgens voorstanders is de productie ervan duurzamer dan van andere olin zo heeft de palmolieproductie geleid tot ontbossingen sociale misstanden Met een hectare duurzaam suikerriet kunnen algen drie tot vier tonolie produceren die een neutrale smaak heeft en enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat Mark Brooks van Corbion een Nederlands bedrijf dat onder meer algenolie maakt zegt dat veel bedrijven afwillen van ingredinten met chemische namen zoals gedeeltelijk geharde plantaardige olie Wil je zulke namen niet op je etiket dan ben je beter af met algenboter
Grant Cornett, Hello Artists for National Geographic
Algenolie - als alternatief voor palmolie Op de foto is rucola met algenolie te zien. Volgens voorstanders is de productie ervan duurzamer dan van andere oliën; zo heeft de palmolieproductie geleid tot ontbossing en sociale misstanden. Met een hectare duurzaam suikerriet kunnen algen drie tot vier ton olie produceren die een neutrale smaak heeft en enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat. Mark Brooks van Corbion, een Nederlands bedrijf dat onder meer algenolie maakt, zegt dat veel bedrijven afwillen van ingrediënten met ‘chemische namen’, zoals gedeeltelijk geharde plantaardige olie. ‘Wil je zulke namen niet op je etiket, dan ben je beter af met algenboter.’
Watch Next
 
preview for Natuur

Natuur en leefomgeving

een klimmer bestijgt een via ferrata in de alpen in oostenrijk

Een trap naar de hemel

een aantal bomen bij de oudegracht in utrecht

Bomen als natuurlijke airco voor de stad

een inktvis gooit met schelpen

Deze inktvis gooit schelpen naar andere dieren

geiten in de keniaanse woestijn op zoek naar water

World Water Map: inzicht in waterverbruik

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder