Het feest wordt overal ter wereld gevierd en brengen de grootste jaarlijkse migratie van mensen op aarde op gang. En hoewel het feest in het Westen vooral bekend is door het Chinese Nieuwjaar, wordt het feest niet alleen daar gevierd. Het Maan-Nieuwjaar is een tijd voor familiereünies, veel lekker eten – en luidruchtig feestgedruis.

In het moderne China wordt net als vrijwel overal ter wereld de Gregoriaanse kalender gebruikt, maar de Chinese feestdagen worden nog altijd gevierd volgens de traditionele lunisolaire kalender, die vermoedelijk al vanaf de 21ste eeuw v. Chr. in gebruik is. Toen de in 1912 gestichte Republiek China officieel de Gregoriaanse kalender invoerde, werd de viering van het Maan-Nieuwjaar door de overheid omgedoopt tot ‘Lentefeest’ en zo wordt het feest in China ook vandaag de dag nog aangeduid. (Ontdek waarom sommige mensen de kerst in januari vieren.)

Zoals de naam al zegt, berust de datum van het Maan-Nieuwjaar op de stand van de maan en verschilt ze van jaar tot jaar. Tegenwoordig wordt het Lentefeest in China en Hongkong gevierd, terwijl het Maan-Nieuwjaar ook in Zuid-Korea, Tibet, Vietnam, Singapore, Indonesië, Maleisië en op plekken met veel Chinese migranten in ere wordt gehouden. En hoewel al deze feesten van land tot land verschillen, draaien ze allemaal rond de thema’s ‘weerzien’ en ‘hoop’.

Voor de Chinezen duurt het Lentefeest veertig dagen, die talloze ‘deelfeesten’ en plechtigheden omvatten. Het Nieuwjaarsfeest zelf bestaat uit zeven officiële feestdagen, en Oudejaarsdag wordt door Chinese families traditioneel gevierd met een familiediner. Die maaltijd wordt als de belangrijkste van het jaar beschouwd en komt traditioneel op tafel te staan in het huis van het oudste familielid.

Het feest mag dan geleidelijk aan modernere trekjes aannemen, maar in China en andere landen worden nog altijd duizenden jaren oude tradities in ere gehouden. Zo is het in China gebruikelijk om vuurwerk af te steken, waarmee het angstaanjagende monster Nian wordt verjaagd. (De laatste jaren worden echter steeds minder rotjes afgestoken en is de vuurwerksector zwaar getroffen door regelgeving ten behoeve van de luchtkwaliteit.) In kleding en decoraties wordt vooral de kleur rood gebruikt, die staat voor voorspoed. Mensen wisselen ook hongbao uit, rode envelopjes met geld dat geluk brengt. In Zuid-Korea bereiden mensen rijstcakesoep (tteogkug) om hun voorouders tijdens het feest Seollal te eren. En tijdens het Tet-feest, het Vietnamese Maan-Nieuwjaar, spelen bloemen een belangrijke rol.

Het Maan-Nieuwjaar heeft zijn eigen reisfenomeen voortgebracht: tijdens de during chunyun of ‘lentemigratie’ in China reizen honderden miljoenen mensen voor het Lentefeest naar familie op het platteland. Volgens Kang Jia van de China Daily zullen dit jaar zo’n drie miljard reizigers in de veertig dagen durende vakantieperiode onderweg zijn. De chunyun wordt ook wel de grootste migratie op aarde genoemd en zorgt geregeld voor opstoppingen op de toch al drukke wegen van China, en leidt ook tot grote drukte op vliegvelden en op het spoor. Maar voor het weerzien met familie en vrienden hebben veel mensen het er allemaal voor over.