Het Amerikaanse Capitool was woensdag het decor van een opstand toen een menigte aanhangers van president Donald Trump door de beveiliging van het gebouw wist te dringen en de procedure stillegde waarin de nederlaag van Trump en de verkiezing van Joe Biden werden bekrachtigd.

Van een van de galerijen in het Capitool wapperde een campagnevlag van Trump en er hing een Confederate-vlag voor de Senaatszaal. In de Rotunda, de ronde zaal boven in het Capitool, werd traangas ingezet.

Zowel Republikeinen als Democraten deden een beroep op Trump om de demonstranten een halt toe te roepen. Zijn voormalige stafchef Mick Mulvaney twitterde: ‘De tweet van de president is onvoldoende. Hij kan hier een einde aan maken en dat is precies wat hij moet doen. Zeg tegen deze mensen dat ze naar huis moeten gaan.’

Ook Biden riep Trump in een nationaal uitgezonden toespraak op om de oproer te laten stoppen. ‘Realiseer je waar de rest van de wereld naar zit te kijken,’ aldus Biden.

Congresleden barricadeerden deuren terwijl de demonstranten door de gangen liepen, ramen insloegen en vernielingen pleegden. De politie van Washington moest in actie komen na meldingen van pijpbommen in de stad. Volgens de Washington Post overleed een vrouw aan een schotwond tijdens de oproer. De New York Times meldde dat de voltallige Nationale Garde van de stad Washington was opgeroepen. Vicepresident Mike Pence, die op het punt stond om de uitslag van de verkiezingen in november te bekrachtigen, bevond zich op een geheime locatie.

Het was niet voor het eerst dat het Capitool het toneel van geweld was. De terroristen achter de 9/11-aanslagen waren op weg naar het parlementsgebouw, maar passagiers van het gekaapte vliegtuig zorgden ervoor dat het boven het platteland van Pennsylvania neerstortte. In 1971 liet de anti-Vietnamoorlogorganisatie de Weather Underground een bom ontploffen aan de Senaatkant van het Capitool. De schade liep in de honderdduizenden dollars maar er vielen geen slachtoffers. Puerto Ricaanse nationalisten vuurden in 1954 schoten af vanaf de galerij van het Huis van Afgevaardigden, waarbij vijf afgevaardigden gewond raakten.

Bekijk hier de foto's van die dag.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

De politie van het Capitool trad buiten het gebouw op tegen gewelddadige proTrumpdemonstranten