Misschien dat je er zelf wel eentje rond hebt lopen thuis, een lieve huiskat die het liefste de hele dag spinnend op je schoot zit en geaaid wordt. Een kat die je komt begroeten zodra je de deur binnenkomt en komt bedelen om eten wanneer het voedertijd is. Wellicht dat je er wel meer dan één hebt. Mocht je in een doorsnee woning wonen, dan is dit qua ruimte waarschijnlijk geen enkel probleem. Maar wat nou als je een kattenras hebt die groter is dan een gemiddeld exemplaar, oftewel een groot kattenras? Deze grote kattenrassen zijn vaak net zo leuk (of misschien in sommige gevallen wel leuker) als een doorsnee huiskat alleen net een tikkeltje groter. In dit artikel vertellen we je meer over de bekendste grote kattenrassen, elk met hun eigen (grote) karaktereigenschappen.[Text Wrapping Break]

De meest bekende grote kattenrassen

Er bestaan meerdere grote kattenrassen, maar in dit artikel vertellen we je er meer over vijf hiervan. Hier heeft elk ras zijn eigen uitgesproken karaktereigenschappen. Mocht je dus graag een grote kat in huis willen, kijk dan goed naar welke eigenschappen het beste bij jou en jouw levensstijl passen. Uiteindelijk is een goede match namelijk het allerbelangrijkste.

De Maine Coone

Een van de bekendste grote kattenrassen in Nederland is de Maine Coone. Maine Coones kunnen zwaarder worden dan 11 kilogram, worden vaak meer dan een meter lang en zijn flink gespierd. Ze hebben een hoop haar en staan bekend om hun lange pluimstaart. Maine Coones zijn speels maar tegelijkertijd ook rustig, intelligent en bovenal enorm lief en houden ervan om buiten op ontdekkingstocht te gaan. Mocht je net zoveel van honden als van katten houden dan is een Maine Coone wellicht ook een geschikte keuze, je kunt ze namelijk leren apporteren.

De Savannah

Kies je ervoor om een Savannah in huis te nemen, dan heb je 100 procent zeker gekozen voor een groot kattenras. Een Savannah kan een hoogte van maar liefst 48 centimeter hebben en kan in sommige gevallen meer dan 13 kilogram wegen. Dit kattenras wordt dus met recht een groot kattenras genoemd! Ze zijn te herkennen aan hun gevlekte vacht en hebben een exotische uitstraling. Savannah katten staan qua karakter bekend als temperamentvol, intelligent, avontuurlijk en loyaal. Ze houden van aandacht en lopen graag de hele dag achter je aan. Het bijzondere aan dit grote kattenras is dat ze in tegenstelling tot andere katten graag spelen in water.

De Britse Korthaar

Net als de Maine Coone is ook de Britse Korthaar een enorm populair groot kattenras in Nederland. Het is een sociaal, aanhankelijk ras met kort haar en een stevige bouw. Ze hebben vaak een ronde, bolle kop met een klein neusje en kleine oren. Doordat ze speels aangelegd zijn, vinden ze het leuk om achter een balletje aan te jagen. Bijkomend voordeel hiervan is dat, door ze wat extra training te geven, je hierdoor overgewicht kunt voorkomen. Een Britse Korthaar kan hier namelijk wel wat aanleg voor hebben.

Deze katten leven op een van de ruim tien katteneilanden van Japan Volgens de fotografen zijn Japanse katten zeer vriendelijk tegenover mensen waarschijnlijk omdat ze weten dat mensen hen ook vriendelijk behandelen

De Siberische Kat

Heb je graag het liefste de hele dag jouw huisdier om je heen, kies dan voor een Siberische Kat. Dit grote kattenras staat erom bekend dat het zeer aanhankelijk en hierdoor ook niet graag alleen is. Neem je een Siberische Kat in huis dan heeft deze dus ook meer aandacht nodig dan een gemiddelde kat. Qua uiterlijk is een Siberische Kat voornamelijk een langharige, lange en gespierde kat die tussen de 5 en 9 kilogram kan wegen, een korte nek en pootjes heeft en bekend staat om de flosjes haar tussen de tenen. Deze haarflosjes worden ook wel sneeuwschoentjes genoemd, gebaseerd op het feit dat ze zich hierdoor makkelijker door de sneeuw in Siberië konden voortbewegen. Een Siberische kat is dan ook zeker niet bang voor wat wind en regen. [Text Wrapping Break]

De Ragdoll

Een groot kattenras bijna gelijk aan een hond is een Ragdoll. Een Ragdoll staat bekend als een rustige, super lieve, aanhankelijke en sociale kat met een pluizige vacht. Het is een kat die houdt van het leven binnenshuis en is daarom perfect geschikt voor mensen die bijvoorbeeld in een appartement wonen of liever hun kat niet buiten laten. Een Ragdoll is een relaxte en liefdevolle kat die goed overweg kan met kinderen of andere huisdieren en is hierdoor fijn gezelschap. Ragdoll katten staan bekend om hun ronde blauwe ogen, hun gespierde lichaam en lange pluizige staart. Ze kunnen wel tot 10 kilogram zwaar worden en zijn daarom levensechte, knuffelgrage pluizenbollen.

Kortom, wil je graag een groot kattenras als huisdier dan is de keuze enorm. Verdiep je van tevoren wel altijd goed in de karaktereigenschappen van het desbetreffende ras, zodat je uiteindelijk een kat kiest die goed aansluit op jouw wensen en leefsituatie.