Zwemmen met pelsrobben en zonnen tussen de pinguïns

Van zwemmen met zeeberen tot wandelen tussen de struisvogels en bontebokken: reisjournalist Veerle Witte tipt de beste plekken in Kaapstad om wilde dieren te spotten. Dit is ‘De wereld volgens Witte’.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 10 mrt. 2018 06:16 CET
Hangen tussen de pinguïns op Boulders Beach.
Hangen tussen de pinguïns op Boulders Beach.
Foto door Veerle Witte

Weinig steden omringd door zoveel natuur als Kaapstad. En als echte natuurliefhebber was mijn hoogtepunt van een bezoek aan Kaapstad dan ook niet de stad zelf. Recht aan de Tafelberg van Kaapstad grenst het Kaapse Schiereiland, een rotsachtig gebied dat 75 kilometer de Atlantische Oceaan inloopt, vol witte baaien, bergen, vissersdorpjes en… heel veel wilde dieren.

Wandelen tussen de struisvogels op Cape Point

Het schiereiland is bezaaid met waanzinnige wandeltochten. Zo vind je helemaal op de punt het bergachtige natuurgebied Cape Point. Bavianen, struisvogels, bontebokken, schildpadden, elandantilopen en zebra’s lopen vrij rond tussen de hoge kliffen, witte zandstranden en groene heuvels, wat maakt dat het een van de beste plekken bij Kaapstad is om wild te spotten.

Een kudde elandantilopen op Cape Point.
Foto door Robin Visser

Hoewel de meeste mensen zich begeven rondom de punt in het park, kies ik voor de rondwandeling gifkommetje, aan de oostzijde van het park. Minder mensen, meer kans op wilde dieren. In drie uur wandel ik over de groene heuvels en langs de kust. En ik heb geluk: een grote kudde elandantilopes, de grootste antilope van Zuid-Afrika, passeert me op nog geen tien meter afstand. Ook spot ik in de verte struisvogels en de witte kontjes van wegrennende bontebokken.

Uitzicht over de kust langs het natuurreservaat van Cape Point.
Foto door Robin Visser

Zwemmen met speelse pelsrobben

Het Kaapse Schiereiland kent ook een grote kolonie Kaapse pelsrobben, ook wel zeeberen genoemd, en avonturiers kunnen het ijskoude water trotseren om met de speelse beesten te snorkelen. Dat hoef je me geen twee keer te vragen! Op de Galápagoseilanden – waar het helemaal vol zit met familie van de pelsrob, zeeleeuwen – was het een van mijn favoriete bezigheden. Hoe rustiger je blijft, hoe speelser ze worden: hard op je afzwemmen om net voor je gezicht opzij te duiken, bubbels naar je blazen en over je heen springen.

Een nieuwsgierige jonge pelsrob.
Foto door Veerle Witte

Het water is in Zuid-Afrika wel een tikkie kouder dan rond de Galapagoseilanden dus een dik wetsuit is geen overbodige luxe. Mijn gezicht bevriest bijna, zo koud. Grote bossen kelp, waar de pelsrobben hun favoriete maaltje (garnalen) in overvloed vinden, waaien heen en weer in het water. De kolonie zit vol jongen, die ons bezoek maar wat interessant vinden. Ik draai rondjes en een groep pelsrobben om me heen begint hetzelfde te doen. Dit zou ik dagelijks kunnen doen, wat een plezier.

Zonnen met pinguïns op Boulders Beach

Nog een unieke plek op het Kaapse Schiereiland om oog in oog te komen met wilde dieren is Boulders Beach. Op een beschut strand dat bestaat uit verschillende inhammen, gescheiden door gigantische granieten rotsblokken, leeft een grote kolonie zwartvoetpinguïns. Het idyllische strand is de enige plek in de wereld waar je zo dichtbij deze pinguïnsoort kan komen. Via een houten promenade wandel ik boven de beestjes, terwijl zij ongestoord spelen en slapen op het strand.

Maar nog leuker is het aan de andere kant van het reservaat, waar ik onder en over de rotsblokken klim om achter iedere steen weer een nieuw groepje pinguïns te ontdekken, die zich absoluut niks aantrekken van de menselijke aanwezigheid. De jongste beginnen hun fluffige vacht te verliezen, terwijl de volwassen dieren het water in- en uitplonzen, heen en weer waggelen over het witte zand, knuffelen en ruziën met elkaar. Vliegensvlug schieten ze door het ondiepe water. Een must-visit in Kaapstad!

Veerle Witte is de digital nomad van National Geographic Traveler. Tijdens haar wereldreis,  publiceert zij iedere zaterdag een nieuw verhaal over haar avonturen in de rubriek ‘De wereld volgens Witte’. Waar is zij nu? Volg haar reis op de voet via Instagram, waar je ook vragen en tips kan sturen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

De wereld volgens Witte
Kaikoura: Wildlifehoofdstad van Nieuw-Zeeland
De wereld volgens Witte
Voor op je bucketlist: vallende sterren tellen vanuit je bed
De wereld volgens Witte
Gansbaai: de onontdekte groene parel van Zuid-Afrika
Dieren
Handel in neushoornhoorns terug in Zuid-Afrika
Geschiedenis en Cultuur
Inheemse milieubenadering kan natuurtoerisme in Canada verrijken

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.