De liveverbinding waarop internetgebruikers konden volgen hoe giraffe April in het Animal Adventure Park in de staat New York een kalfje baarde, werd massaal op internet bekeken en leverde afgelopen zaterdagochtend, na bijna twee maanden van permanente livebeelden, eindelijk het verhoopte resultaat op.

De streamingverbinding kreeg aanvankelijk ook een stroom van kritiek te verduren terwijl tientallen miljoenen kijkers de beelden van het eerste weekend live volgden. In gedetailleerde vraag- en antwoordvideo’s verdedigde de eigenaar van het dierenpark zich tegen commentaren van goedbedoelende kijkers, die bijvoorbeeld kritiek leverden op de kwaliteit van Aprils stro, haar voedselcontainers, het buitenverblijf en een hele reeks andere details.

Een klacht van een fan over de livebeelden van de drachtige giraffe op YouTube leidde er zelfs toe dat YouTube de verbinding korte tijd onderbrak, wegens ‘naaktheid/seksuele inhoud’. De fan vond blijkbaar dat het live tonen van de geboorte van een babygiraffe obsceen was, en mogelijk een vorm van uitbuiting.

Desondanks hebben honderdduizenden mensen de geboorte van het girafje op zaterdagochtend gevolgd, waarbij de overweldigende meerderheid van de reacties positief was en veel kijkers over het wonder van het leven spraken.

Maar hoewel deze jonge giraffe al snel zal kunnen ronddartelen, neemt het wereldwijde aantal giraffen steeds verder af.

This is an image

Giraffen worden bedreigd met uitsterven

De giraffe is een bedreigde diersoort. In de afgelopen vijftien jaar zijn de aantallen van ’s werelds langste dier dramatisch afgenomen, van zo’n 140.000 dieren tot een dieptepunt van circa 80.000 exemplaren. Dat is een schokkend snelle achteruitgang, vergeleken met de bijna twee miljoen giraffen die zo’n anderhalve eeuw geleden nog in Afrika leefden, aldus de in Namibië zetelende Giraffe Conservation Foundation.

Deze reuzen komen op de meeste mensen heel zachtaardig en vriendelijk over en roepen veel genegenheid op, als dieren die kalmpjes aan boomkruinen knabbelen en zich voorover buigen om de neus van een kalfje aan te raken. Dus zal het sommigen misschien verbazen dat giraffen net als de meeste andere grote zoogdieren op aarde met uitsterven worden bedreigd.

Zoals zoveel dieren in de wereld wordt deze planteneter met zijn ellenlange nek vooral bedreigd door het verlies van habitat en door menselijke activiteiten als stroperij.

Dat wordt misschien ten dele over het hoofd gezien omdat veel natuurorganisaties zich op andere bedreigde diersoorten in Afrika richten, zoals de olifant, de neushoorn, de chimpansee en de gorilla.

Op een savanne  de natuurlijke habitat van giraffen  in Tanzania drinkt een giraffekalf van zijn moeder

Giraffemoeders zijn ruim een jaar lang drachtig

De fans van April moesten lang wachten voordat haar kalfje ter wereld kwam – het Animal Adventure Park zette de livecamera twee maanden geleden aan om de geboorte te volgen, toen April al dertien maanden drachtig was. En inderdaad bedraagt de draagtijd voor giraffen gemiddeld zo’n vijftien maanden.

Babygirafjes vallen in de wereld

Giraffemoeders baren terwijl ze rechtop staan. Hun kalveren worden daardoor – net als het kalfje van April – op nogal ruwe wijze in de wereld gezet: bij de geboorte vallen ze van ruim anderhalve meter hoogte op de grond. De girafjes kunnen binnen een half uur staan en hebben na de geboorte slechts tien uur nodig om met hun moeders mee te kunnen rennen.

Wetenschappers weten het niet zeker

Dat de wetenschappers het niet eens kunnen worden, helpt de giraffen niet en maakt het zelfs moeilijker om de dieren te catalogiseren. Tot voor kort luidde die consensus dat er slechts één giraffesoort is, met meerdere ondersoorten; zo is April een netgiraffe, een van die ondersoorten. In 2016 publiceerden enkele wetenschappers een onderzoek waarin ze stelden dat genetische verschillen tussen giraffepopulaties wijzen op het bestaan van vier verschillende giraffesoorten.

Pasgeboren girafjes kunnen al na tien uur staan en zelfs rennen Ook Aprils kalfje zal zijn moeder en giraffe Oliver binnenkort overal volgen
Pasgeboren girafjes kunnen al na tien uur staan en zelfs rennen. Ook Aprils kalfje zal zijn moeder en giraffe Oliver binnenkort overal volgen.
Gerry Ellis, Digital Vision

Giraffen zijn snel

Je weet ongetwijfeld dat giraffen de langste dieren op aarde zijn, dankzij hun torenhoge poten en ellenlange nek. Met bijna twee meter zijn giraffepoten langer dan de meeste mensen. Maar ze zijn ook ongelooflijk snel: over korte afstanden kunnen ze een snelheid van zo’n 56 kilometer per uur bereiken. Over lange afstanden kunnen ze gemakkelijk zestien kilometer in een uur afleggen.

De giraffe heeft een lange tong

Giraffen maken van hun enorme lengte gebruik om zich te voeden met de bladeren en knoppen van boomkruinen die weinig andere dieren kunnen bereiken (acaciabladeren zijn het favoriete voedsel van de giraffe). De giraffe heeft ook een ongelooflijk lange tong, zoals April liet zien in de massaal bekeken video. Een tong van ruim een halve meter lang helpt het dier om bladeren van takken te plukken – en komt van pas bij het baren van een kalf.

Giraffen eten voortdurend maar drinken zelden

Giraffen zijn vrijwel voortdurend aan het eten en herkauwen hun voedsel als spijsbrokken, net als koeien. Een giraffe eet elke week honderden kilo’s bladeren en moet grote afstanden afleggen om genoeg voedsel te verzamelen.

De lengte van de giraffe kan ook een nadeel zijn; zo is het lastig en gevaarlijk voor een giraffe om bij een waterplaats te drinken. Dan moeten ze hun poten ver uiteen zetten en in een onhandige houding vooroverbuigen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor roofdieren, zoals de grote katachtigen van Afrika. Giraffen hoeven maar één keer in de paar dagen te drinken, want het meeste water halen ze uit de planten die ze eten. Giraffen die in gevangenschap hooi eten, hebben dus meer water nodig dan hun soortgenoten in het wild.

Met bijdragen van Virginia Morell