Handel in neushoornhoorns terug in Zuid-Afrika

De beslissing van de Hoge Raad betekent dat de verkoop van neushoornhoorns in Zuid-Afrika binnenkort weer legaal zal zijn, waardoor het gevaar van grootschalige stroperij volgens velen zal worden vergroot.

Door Rachael Bale
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:51 CET
01-rhino-horn-trade-south-africa
Witte neushoorns grazen op een land dat toebehoort aan John Hume, een van de neushoorn-fokkters die het verbod van Zuid-Afrika op de nationale verkoop van neushoorn-hoorns aankloeg bij de rechtbank.
Foto door Waldo Swiegers, Bloomberg, Getty

In Zuid-Afrika zal het binnenkort weer legaal zijn om hoorns van neushoorns te kopen en verkopen. De hoogste rechtbank van het land wees een beroep van de overheid af om het verbod daarop in stand te houden, aldus een verklaring van de Zuid-Afrikaanse regering.

Hiermee komt er een einde aan een slepende juridische strijd tussen eigenaren van neushoorns, die deze dieren als vee fokken en het recht willen om hun voorraden neushoornhoorns te verkopen, en het Department of Environmental Affairs (DEA), de Zuid-Afrikaanse milieudienst. Lagere rechtbanken stelden eerder de neushoornfokkers in het gelijk, maar het verbod bleef van kracht zolang de overheid beroep bleef aantekenen bij de verschillende lagen van het rechtssysteem. In de wetenschap dat ze dat beroep weleens zou kunnen verliezen, begon de regering zich eerder dit jaar al voor te bereiden op legalisering, door een nieuwe regelgeving voor de handel in neushoornhoorns op te stellen. Volgens de nieuwe regels mag iedereen met een vergunning hoorns van neushoorns kopen en verkopen en mogen buitenlanders maximaal twee hoorns voor ‘persoonlijke doeleinden’ exporteren.

Het verbod op de internationale commerciële handel in deze hoorns, dat wordt geregeld in een internationaal verdrag, blijft van kracht.

Zeventig procent van de totale populatie van neushoorns leeft in Zuid-Afrika, die wordt geschat op 29.500 exemplaren die ernstig door stropers worden bedreigd. Veel natuurbeschermers vrezen dat het legaliseren van de binnenlandse handel de problemen voor deze steeds zeldzamer wordende dieren alleen maar zal verergeren.

Foto door Siphiwe Sibeko, Reuters

“Als deze regels van kracht gaan, zullen we een aanzienlijke stijging van de stroperij zien, want stropers gebruiken belangrijke mazen in de wet om aan de toenemende vraag naar hoorns vanuit het Verre Oosten te voldoen,” verklaarde Morgan Griffiths van de Wildlife and Environment Society of South Africa eerder dit jaar tegenover National Geographic.

De vraag naar neushoornhoorns, die uit hetzelfde materiaal bestaan als vingernagels, komt voornamelijk uit Vietnam en China, waar de hoorn wordt bewerkt tot kostbare gesneden beeldjes of wordt verwerkt tot een onbewezen wondermiddel tegen allerlei kwalen. Het stropen van neushoorns is in het afgelopen decennium enorm toegenomen. Vorig jaar werden in Zuid-Afrika 1054 van de dieren door stropers gedood, slechts een fractie minder dan in het jaar ervoor, maar nog altijd een enorme toename vergeleken met de slechts dertien exemplaren die in 2007 als gevolg van stroperij werden gedood.

“Deze regelgeving is bedoeld om de neushoorneigenaars en de DEA tevreden te stellen, want die eerste willen het recht om hoorns op de wereldmarkt te verkopen,” zei Griffiths. Hoewel de regering het verbod in de rechtszaal heeft verdedigd, gaf minister Edna Molewa eerder aan dat zij legalisering steunde, als een manier om de bescherming van de neushoorn te kunnen bekostigen. Maar critici benadrukken dat er bijna geen binnenlandse markt voor neushoornhoorns bestaat in Zuid-Afrika en vrezen dat de hoorns die binnen Zuid-Afrika worden verkocht daarna uit het land zullen worden gesmokkeld.

Een woordvoerder van de DEA zei dat de dienst de uitspraak van het hooggerechtshof nog bestudeert en binnenkort een verklaring zal uitgeven over de gevolgen ervan.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Hackende stropers: de gevaren van het tracken van wildlife
Dieren
Beide Afrikaanse olifantensoorten nu met uitsterving bedreigd
Dieren
De levensveranderende les van een neushoorn
Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.